Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a nakon razgovora je najavio još jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

„Mi sa Kinom nemamo nijednu vrstu problema, nijedno nerešeno pitanje. Imamo veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje. Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima“, rekao je Vučić.

Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, ta cifra bude i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom.

Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.

„Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici „Pojas i put“ koju Kina zagovara biti još investicija, pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka“, rekao je Vučić.

To je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom. Sastanak je trebalo da traje 20 minuta, ali je produžen i trajao je pola sata.

Translate »