Virusolog Milanko Šekler ističe da bi SZO u Srbiji trebalo da iznese stav o rizicima održavanja Evroprajda u Beogradu zbog majmunskih boginja, bolesti koja se dominantno širi seksualnim putem među muškarcima. Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da je održavanje te manifestacije u ovim okolnostima potencijalna epidemiološka bomba, javlja srpska informativna novinska agencija SIA.
„Ta bolest može da se prenese i preko kreveta, čaršava, ćebića i posteljine, što znači da se stvara određeni rizik i za osoblje koje bude radilo po hotelima“, rekao je Šekler.
Kao dodatni rizik naveo je to da su hotelski vešeraji smešteni u podrumske prostorije.
„Šta ako čitave nedelje, desetinu dana, neko bude menjao tu posteljinu i spuštao u taj vešeraj i šta ako se tamo zaraze domaći pacovi“, upitao je Šekler.
Upitao je i „da li je normalno“ na ovaj način organizovati veliki broj ljudi i stvoriti rizik po njih:
„Ja ne bih voleo da Beograd ostane zapamćen kao grad koji je napravio eskalaciju slučajeva majmunskih boginja i čitavu eksploziju u Evropi“, kaže Šekler.

Radovanović: Moramo biti svesni rizika održavanja Evroprajda

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe da bi ministar zdravlja Srbije, zbog širenja epidemije majmunskih boginja, trebalo da bude ozbiljno zabrinut zbog održavanja Evroprajda u Beogradu od 12. do 18. septembra.
Radovanović izjavio je da bi država morala da obezbedi vakcine za sve pripadnike gej populacije, koji su najugroženiji epidemijom majmunskih boginja.
Naglasio je da ministar zdravlja mora da bude svestan epidemiološkog rizika te manifestacije, jer se radi o potencijalnoj „epidemiološkoj bombi“ i da mora da razmišlja o preduzimanju hitnih protivepidemijskih mera.
„Veliki broj učesnika tog skupa doći će u Beograd da se provede i da promoviše tu populaciju, ali i da sretne nove partnere, tako da to može da bude epidemiološka bomba. Zato bi bilo veoma značajno da se vakcinalna zaštita organizuje pre Parade ponosa“, kazao je epidemiolog.
Po njegovim rečima i pripadnici gej populacije bi trebalo da pokažu više odgovornosti, kako bi se sprečilo širenje epidemije.
„Pripadnici gej populacije, koji su u ovom trenutku najugroženiji epidemijom majmunskih boginja, trebalo bi da izbegavaju intimne kontakte s nepoznatim muškarcima, odnosno nestalnim partnerima. Među prenosiocima zaraze nisu samo homoseksualci, već i biseksualci i samo je pitanje vremena kada će početi i žene da obolevaju“, rekao je on.

Translate »