Mnogo je nepoznanica o ukrajinskom bezbednjaku Andriju Naumovu koji je priveden sa više od pola miliona evra i dva dragulja. – Ukrajina ga tereti za veleizdaju

 „Ne nosimo ništa sa sobom”, odgovorila su dvojica sumnjivih stranih državljana 7. juna na graničnom prelazu Preševo dok su u „be-em-veu” nemačkih registracija probali da iz Srbije pređu u Severnu Makedoniju.

Usledio je detaljan pregled automobila. Više od 600.000 evra i gotovo 125.000 dolara bilo je sakriveno u skoro svakom delu unutrašnjosti vozila: kutiji za prvu pomoć, levim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečjim igračkama, pa i u kutiji dečjih bojica. I to nije bilo sve. Službenici na granici su u kesi iz supermarketa, u prtljažniku automobila, našli i dva mala smaragda. Ali, najzanimljivija informacija u vezi ove rekordne zaplene deviza (plus dva smaragda) jeste da se tog dana u „be-em-veu” na Preševu, na mestu suvozača nalazio ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov (1982), optužen za veleizdaju u svojoj zemlji, a na mestu vozača bio je sumnjivi nemački državljani Aleksandar Akst (1986). Oni su odmah uhapšeni jer su novac i drago kamenje, za koje se pretpostavlja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije. Od 7. juna su u pritvoru, a više javno tužilaštvo u Nišu protiv njih vodi istragu zbog pranja novca. Kako saznajemo, u policiji su negirali krivicu, a šest meseci može da traje pritvor u ovoj fazi krivičnog postupka, prenosi srpska novinska agencija SIA.

Ukrajinske vlasti su saopštile da se protiv Naumova vodi pretkrivični postupak za veleizdaju, a on je zemlju napustio 23. februara nekoliko sati pre početka ratnog stanja. Od tada mu se izgubio trag, da bi u junu dospeo u žižu javnosti u našoj zemlji.

Ukrajina sada razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Naumovom, koji se više od mesec dana nalazi u pritvoru u Srbiji. Ovu informaciju je pre nekoliko dana objavio Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na Generalno tužilaštvo Ukrajine. Preneli su da nadležni organ Ukrajine razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata.

Kako nezvanično saznajemo, u Ministarstvu pravde Srbije još nisu dobili nikakav zahtev od istražnih organa Ukrajine u vezi sa slučajem. Protiv Naumova, Generalno tužilaštvo Ukrajine vodi pretkrivičnu istragu od 13. marta 2022.

„Dok je Naumov bio na funkciji šefa državnog preduzeća koje obezbeđuje rad zone isključenja nuklearne elektrane Černobilj, a kasnije i na rukovodećoj poziciji Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) prikupljao je informacije o radu bezbednosnog sistema i druge činjenice poverljive prirode”, rečeno je u ukrajinskom tužilaštvu.

Predviđena kazna zatvora za veleizdaju, prema ukrajinskom krivičnom zakoniku, je od 12 do 15 godina zatvora, sa ili bez oduzimanja imovine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje novinara 15. juna naveo da „ima informacije” o uhapšenom Naumovu, ali nije rekao ništa više o tome.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je istog dana u intervjuu za RTS da se uhapšeni bivši ukrajinski obaveštajac do tada nije obraćao ambasadi za pomoć. Tolkač je tada naglasio da je Naumov otpušten iz ukrajinske službe bezbednosti pre šest meseci i da je pre 24. februara, kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu „nezakonito napustio zemlju, bez dozvole”.

Iako ima pravo na pomoć od svoje ambasade, Naumov je, iz samo njemu znanih razloga, odlučio da ipak preskoči takvu vrstu pomoći.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala.

„Nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi biti kažnjeni. Zato Andrij Olehovič Naumov, bivši načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine, više nije general”, rekao je Zelenski u video-obraćanju 31. marta, preneli su mediji.

Prema raspoloživim informacijama, Naumov je u Službu bezbednosti Ukrajine došao 2019. iz kancelarije državnog pravobranioca, u kojoj je radio 12 godina, na poziv tada novog načelnika SBU. Dve godine kasnije imenovan je za šefa glavnog direktorata za unutarnju sigurnost, koji je dobio nova veća ovlašćenja.

Služba bezbednosti Ukrajine je organizacija nalik sovjetskom KGB-u i glavna je obaveštajna agencija u zemlji, zadužena i borbu protiv terorizma i kontrašpijunaže.

„Ukrajina ga tereti za ozbiljno delo veleizdaje. Mnogo je nepoznanica, ne znamo čiji je on čovek. U bezbednosnom smislu važna pitanja su i koliko je Naumov bio u Srbiji i gde je nameravao da ide. Mislim i da je optužba za pranje novca kod nas samo modus kako bi ga stavili u pritvor dok se ne sagleda cela situacija”, kaže pouzdan izvor.

Translate »