Građani Srbije od ove nedelje mogu da prijave ekološke problem u svojim sredinama, putem jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema. Funkcionisanje tog sistema danas je u Subotici predstavljeno inspektorima zaštite životne sredine i predstavnicima lokalnih samouprava gradova i opština na severu Vojvodine.

Ekološki informacioni sistem zvanično je pušten u rad početkom nedelje, i od tada je već pristiglo 200 prijava građana. Sistem, kako je istaknuto, predstavlja značajnu novinu, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji. Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i zatim pozivati nadležne službe da reaguju, zbog toga je u tom poslu uloga inspekcijskih i drugih službi u lokalnim samoupravama veoma važna. To je između ostalog istaknuto na skupu u Subotici, gde je predstavljeno funkcionisanje kompletnog sistema.

„Kad građanin prijavi, odnosno pošalje prijavu, administratori to odmah šalju nadležnim organima. To je način da se što više približimo građanima, da detektujemo što više problema, da bismo mogli adekvatno da finansiramo i da planiramo budžet kroz koji finansiramo jedinice lokalne samouprave. Obuhvaćena je cela Srbija sa ovim informacionim sistemom. Mi ćemo dati rokove svim jedinicama lokalne samouprave da na naš zahtev odgovore u roku od sedam dana, a građani da dobiju svoj odgovor. Ovo je bitno kako bi građani učestvovali sa nama zajedno u rešavanju određenih problema, koji se dešavaju u zaštiti životne sredine“, objašnjava Aleksandar Dujanović, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine.

deponija,, ekologija

Građani uočene ekološke problem u svojim sredinama mogu da prijave putem mobilne i veb aplikacije, a omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na mobilni telefon broj 066-5555-003, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7 i 30 do 15 časova i 30 minuta.
Translate »