Međunarodni dan sestrinstva se tradicionalno obeležava 12. maja, u znak sećanja na dan rođenja Florens Najtingejl, čijom je zaslugom sestrinstvo priznato kao profesija. Prigodnim programom u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“,  obeležen je ovaj dan. Kao nosioci zdravstvene nege, medicinske sestre i tehničari su često pod velikim pritiskom sve većih izazova sa kojima su suočeni. Jedan od najvećih izazova za celokupno zdravstvo desio se na samom kraju 2019.godine kada je proglašena epidemija virusa COVID-19. Širom sveta, medicinske sestre i tehničari su se našli na prvoj liniji odbrane od virusa, provodeći sate na radnom mestu bez trenutka predaha, često rizikujući i sopstveno zdravlje zarad dobrobiti društva.

Svakodnevno je 520 korisnika usluga koje pruža ova zdravstvena ustanova.Služba od 26 medicinskih sestara , rasporedjena je u tri smene , tako da je odeljenje 24 sata dnevno pod stručnim nadzorom  sestara I medicinskih tehničara koji sprovode odgovarajuću negu. Broj pacijenata na odeljenju za lečenje I rehabilitaciju nepokretnih pacijenata iz godine u godinu sve veći , a broj medicinskih sestara isti, naglasila je Maja Miloradović, glavna medicinska sestra u Specijalnoj bolnici. Ona se  zahvalila  svim medicinskim sestrama I tehničarima koji rade na ovom odeljenju za uloženi napor I trud.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dan sestrinstva , prisutnima se obratio I direkor Specijalne  bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad”, doktor Rade Kostić, koji je čestitao praznik svojim kolegenicama I ukazao  na veliku važnost sestara i nezamenjljivost ove profesije.

 Organizovan je prigodni program i aktivnosti službe medicinskih sestara i tehničara u parku ispred letnjeg ulaza u Specijalnu bolnicu u Gamzigradskoj Banji.

Translate »