Na sceni visokih umetničkih i estetskih dometa, na kojoj se izvode mjuzikli najvećih svetskih i domaćih autora, sinoć su autobiografsku knjigu najveće muzičke zvezde u regionu Ace Lukasa predstavili eminentna književnica Mirjana Bobić Mojsilović, urednik knjige poznati novinar Vanja Bulić, urednik u izdavačkoj kući „Laguna“ Srđan Krstić, poznati producent i najuspešniji estradni menadžer u regionu Saša Mirković, a odlomke iz knjige pročitao je popularni glumac Mima Karadžić.

Posle razgovora usledio je unplugged koncert Ace Lukasa i Folk house benda, a knjiga je promovisana kao „iskrena od bola, otvorena kao „lična karta“, ispovest bez dlake na jeziku večito lošeg momka naše estrade, koja pokazuje šta znači živeti život uvek na crti“.

– Ono što opredeljuje tu vrstu literature su drugi faktori i neke druge vrednosti, a ovaj žanr je do skora bio izrazito nepopularan u odnosu na svet, gde daleko prestiže romane i druge književne žanrove. Autobiografija je poseban segment, da bi bila dobra u njoj treba da postoje tri stvari koje publika raspoznaje, i upravo su nas one opredelile da objavimo ovu knjigu. Prva stvar je iskrenost, i to bih uporedio sa Filom Najtom, koji je bio osnivač „Najkija“, i u knjizi „Umetnost pobede“, u kojoj sebe naziva patikar, iznosi iskrenu priču o tome šta znači napraviti jedan svetski brend. I Aca Lukas je brutalno iskren, i njegova knjiga je možda prva autobiografija kod nas koja je tako otvorena, jer su gotovo sve dosadašnje služile ili da se neke stvari opravdaju, ili da se objasne – navodi Krstić.

– Aca Lukas u ovoj knjizi govori o sebi i kako on vidi svoj život, a drugi kvalitet te njegove ispovesti je otvorenost. Govori o problemima sa kockom, narkomanijom, alkoholom. Nema veze ako je o tome već govorio na televiziji, jer u knjizi iznosi mnogo više detalja. On je čovek koji je problematičan, i to ne skriva, i dobijate potpunu sliku njegovog života. Postoji tu i treći kvalitet, sposobnost da se veoma duhovito obračunava sa samim sobom, napravio je mnogo šala, pre svega na sopstveni račun. Moram da kažem da niti sam poklonik njegove muzike, niti tog „lika i dela“, ali ovu autobiografiju vidim kao jednu dramu i tragediju svih nas, koja nam se desila prelaskom iz 80 -tih u 90 – te godine, i dramu jednog mladog rokera koji je sebe tako zamišljao, a otišao je na neku drugu stranu. Za mene je taj svet u kojem je on živeo potpuno paralelni u odnosu na onaj u kojem sam ja bio, a živeli smo u istom gradu, u isto vreme. Zato mislim da svi oni koji sa gađenjem gledaju na ovu autobiografiju, a ima ih, treba da odbace predrasude kojih su puni, i da zavire u jedan neobičan, nesvakidašnji život u kojem se prelama naša tragedija – smatra Krstić.

Samo Vanja Bulić razume

Autobiografiju „To sam ja“ Aleksandar Vuksanović, alijas Aca Lukas, objasnio je rečima da je „došlo vreme da se nešto stavi na papir“, a napisao je zajedno sa Vanjom Bulićem. Kako je izjavio, Bulić je jedini čovek koji je mogao da razume ono što kaže, da uobliči te reči na njegov način, koji razmišlja kao on, i koji je Beograđanin. Na Buliću je bilo da događaje iz Lukasovog života lepo poređa, i da sve to dobije smisao.

Ostavite komentar