Broj zaraženih koronavirusom raste u Izraelu i zdravstveni zvaničnik zadužen za nadgledanje odgovora na pandemiju profesor Salman Zarka procenjuje da će biti 15.000 do 20.000 slučajeva u jednom danu, pa se razmatra da li da se ponovo uvede obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru. Broj infekcija u jednom danu povećao se sa 2.600 koliko je zabeleženo 6. juna na 7.661 u utorak.

Zarka je na sastanku parlamentarnog odbora za zdravstvo rekao da se novi soj virusa koji je mutirao iz omikrona, poznat kao BA.5, brzo širi i otporniji je na vakcine od ranijih sojeva.

Kako je navedeno novim sojem je trenutno zaraženo 50 procenata pacijenata i on zamenjuje omikron kao dominantni soj i očekuje se da se tako nastavi.

Soj izaziva blago oboljenje među mladima, ali se očekuje povećan broj hospitalizacija, preneli su izraelski mediji.

„Ako je vakcina delovala 90 odsto protiv delta soja i ako je 30 odsto vakcinisanih bilo zaraženo omikronom, sa novim sojem vakcina je manje efikasna u prevenciji infekcije, ali štiti od ozbiljne bolesti”, rekao je Zarka.

On je ponovio preporuku da se nose zaštitne maske na javnim zatvorenim mestima.

Maske u Izraelu su trenutno obavezne samo u zdravstvenim ustanovama. Maske na otvorenom nisu obavezne od aprila prošle godine.

Najavljeno je da će Izraelcima biti omogućeno da budu zvanično registrovani kao pacijenti oboleli od kovida-19 samo na osnovu kućnog testa.

U Izraelu je trenutno više od 34.000 potvrđenih aktivnih slučajeva, uključujući 119 ozbiljnih oboljenja od kovida-19, dok ih je pre šest dana bilo 74, po podacima ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije preminulo je 10.882 obolele osobe, uključujući šest smrtnih slučajeva ove nedelje.

Broj R koji pokazuje koliko osoba u proseku može da zarazi jedan nosilac koronavirusa je vrlo visok, 1,46.

Kada je taj broj veći od jedan znači da se zaraza širi, a u Izraelu je počeo da raste iznad jedinice pre gotovo dva meseca.

Translate »