U zaječarskom pozorištu sinoć  je nastavljeno obeležavanje 2.februara – Dana pozorišta, kada se navršilo 75 godina od prve premijere profesionalnog zaječarskog teatra,”Žita cvetaju” Jurija Mokrova. U čast jubileja izvedena je premijera predstave „Don Žuan se vraća iz rata“ Edena fon Horvata, u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, koja je 439 poredu premijera jedinog profesionalnog pozorišta na istoku Srbije, a peta Irfanova predstava u zaječarskom teatru. Prema rečima reditelja “Don Žuan se vraća iz rata” austrijskog pisca Edena fon Horvata je jedan od najatraktivnijih tekstova koji se pojavio u poslednjih 30 godina na našim scenama i zbog toga je baš njega izabrao da adaptira i režira povodom jubileja zaječarskog pozorišta:

“Ja sam večeras ponudio publici pozorište, koje je mešavina žanrova, koje je trebalo da malo prevari publiku sa plakatom i songovima koji su pomalo kabaretski, a daleko smo od kabarea. Ovo nije pitanje lake zabave već suštinsko pitanje: da li su muškarci I žene ravnopravni? Ja mislim da jesu. Naravno, grozim se muškaraca koji koriste svoju fizičku snagu da bi prišli ženama, ali isto tako postoje žene koje imaju pravo da prilaze muškarcima. Mislim da su žene u potpuno istoj poziciji kao I muškarci.”

U pozorištu “Zoran Radmilović” ocenjuju da je ova predstava korak u pravom smeru i nadaju se novom repertoarskom uspehu teatra.

To potvrđuje i publika koja je bila preplavljena emocijama nakon gledanja ove višeslojne drame  i gromoglasnim aplauzom nagradila zaječarske glumce, vraćajući ih na poklon više puta.

Glavni junak komada, nakon povratka iz Velikog rata 1918.godine, u susretu sa realnošću doživljava posttraumatski ratni sindrom . Naime, suočava se sa neostvarenom ljubavlju i sa smrću. Jedini muški lik u predstavi,  Don Žuana,tumači Miloš Tanasković koji ističe da je u svojoj biti ovo antiratni komad, ali je kroz njega provučeno još nekoliko linija. Pre svega muško –ženski odnosi iz ugla muškaraca koji su nekada zlostavljani, ali se o tome malo govori.

U predstavi se pojavljuje čak 36 ženskih likova koje igraju glumice zaječarskog teatra: Nataša Petrović, Ana  Bretšnajder, Jelena Rajić, Viktorija Arsić, Ivana Bartunjek, Aleksandra  Manasijević i Marija Stanković.

Kompozitor je Ivana Zečević, autor teksta za songove je Irfan Mensur koji potpisuje i dizajn scene.Koreograf je Danica Ničić, scenograf i slikar izvođač je Mirko Stokić.Izbor kostima poveren je Mirjani Stanojević i Gorici Ilić. TV trejler je izradio Saša Jovanović, a  fotografije Bojan Krstić. Plakat i program je dizajnirao Mirko Stokić, inspicijent je Sanja Mitić Jelenković, sufler je Marija Ristić, a organizator Miroslav Kamenković. Majstori svetla i tona su Dragan Marković i Dušan Purešić, šminker je Nikolija Krstić, rekviziter Željko Šoršokanović, stolarske radove izveo je Miodrag Marković, a dekorateri su:  Nikola Ranđelović, Zlatko Golubović i Bora Bogdanović.

Translate »