Pripadnici Armije BiH su 3. juna 1992. godine ubili 24 srpska civila, među kojima je bilo 13 žena i četvoro dece – Od deset članova porodice Vasić, preživeo je samo tada jedanaestogodišnji Dragan

Istočno Sarajevo – Ledići, pre rata većinski srpsko selo u tadašnjoj jedinstvenoj opštini Trnovo nadomak Sarajeva, simbol je stradanja srpskog naroda na tom području u poslednjim tragičnim sukobima u BiH. U jednodnevnom krvavom pohodu na to selo 3. juna 1992. godine pripadnici Armije RBiH ubili su 24 srpska civila, među kojima je bilo 13 žena i četvoro dece. Početkom marta prošle godine Sud BiH oslobodio je prvostepenom presudom trojicu bivših pripadnika muslimanskih ratnih formacija (Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu) koje je optužnica teretila za  zločine počinjene u Ledićima.

Trideset godina od nezapamćenog masakra nenaoružanih Srba, među kojima je najmlađa žrtva bio osamnaestomesečni Milutin Tešanović, a najstarija 92-godišnja Ikonija Vasić, obeleženo je služenjem parastosa i polaganjem venaca kod spomen-obeležja u Ledićima, na kojem su uklesana imena svih stradalih. Inače, u više napada na Trnovo, tokom tri meseca ratne 1992. godine, muslimanski ekstremisti ubili su ukupno 124 srpska civila. Posmrtni ostaci većine stradalih, koje su zločinci, prema izveštaju MUP-a Republike Srpske, ubijali na okrutan način – klanjem, vešanjem ili gušenjem – pronađeni su u masovnoj grobnici.

Od deset članova porodice Vasić preživeo je samo tada jedanaestogodišnji Dragan, koji je ranjen ležao među svojim mrtvima. O strahotama koje su zadesile Srbe u Ledićima nedavno je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske snimljen dokumentarni film, čiji je glavni junak upravo Vasić, koji pred jednim od ubica izgovara: „Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ”, što je i naziv filma sa strašnim autentičnim svedočenjima.

U napadu na Lediće sledbenici ideologije Alije Izetbegovića i njegove ratne politike ubili su, osim 10 članova porodice Vasić, i celu porodicu Tešanović, tri člana porodice Miovčić, trinaestogodišnju Slađanu Sekulić, Sava Kenjića i mnoge druge. Malog Milutina Tešanovića, kome su, prema izveštaju patologa, lomili ruke i noge, likvidirali su zajedno s njegovom majkom dok ga je držala u naručju.

Obeležavanju tri decenije od zločina u Ledićima, koji su nakon rata pripali federalnoj opštini Trnovo, osim članova porodica stradalih prisustvovali su i predstavnici Grada Istočno Sarajevo i organizacija proisteklih iz proteklog rata. Nakon služenja parastosa, mesni sveštenik Njegoslav Jelisić rekao je da se „molimo da stradali Ledićani, kada vreme za to dođe, budu proglašeni mučenicima”.

Goran Timotija, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo u Republici Srpskoj, podsetio je na poražavajuću odluku Suda BiH o oslobađanju trojice osumnjičenih za jedan od najsvirepijih zločina nad srpskim narodom, zbog koje su, kako je rekao, ogorčene porodice žrtava. On ne veruje da će se išta promeniti i u drugostepenom postupku, s obzirom na dosadašnja iskustva s radom Tužilaštva i Suda BiH kad je reč o zločinima počinjenim nad Srbima.

Translate »