Za dva dana, dva slučaja brutalnog porodičnog nasilja u Srbiji, oba nad ženama. Tužilaštvo u Pančevu odredilo je zadržavanje muškarcu zbog sumnje da je vezao svoju partnerku za krevet i sipao joj sonu kiselinu na lice. U Doljevcu je muškarac, po izlasku iz zatvora gde je bio zbog nasilja u porodici, usmrtio nožem bivšu suprugu.

I jedan i drugi nasilnik već su kažnjavani zbog nasilja u porodici, jedan zbog ubistva tašte.

„Ono što se desilo u Pančevu, o čemu svi pričamo i ne možemo da verujemo: on je vezao svoju ženu i sipao joj sonu kiselinu u oči. Jedan od oblika nasilja za koji nikad nisam čula“, kaže Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

Za neke nasilnike nijedna mera, pa ni zatvor, nisu dovoljni. Po izlasku na slobodu ponovo su pretnja za žrtvu.

„Nekada stvari ne možete da sprečite, ali nekada sama činjenica da nasilnik zna da je kontrolisan, stvara drugačiji osećaj od onog kad vidi da niko od institucija ne reaguje i da može da nastavi da radi ono što radi“, ukazuje Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

„Institucije da se probude“

Prošlog meseca tri žene su ubijene u porodičnom nasilju.

„Dve od te tri žene su prijavljivale nasilje, obraćale se institucijama, ali nisu dobile nikakav odgovor“, ističe Vesna Stanojević.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da se nadaju da će se institucije  probuditi, kao i da shvate šta sve imaju na raspolaganju.

„Životi nevinih žrtava mogu da budu zaštićeni uz malo više truda, rada, razmišljanja i promišljanja o tome kako nasilnici da se zaustave“, ukazuje Macanovićeva.

Ono što ostaje iza ovakih dela je crna statistika.

Od početka godine osam žena ubijeno je u partnerskim odnosima, a bila su i četiri pokušaja ubistva.

Translate »