Petodnevna pozorišna čarolija za decu započela jepredstavom Pozorišta „Boško Buha“ „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, po tekstu  Ane  Đorđević, u režiji Jane Maričić. Zaječarska publika je uživala u ovoj bajci koja kao i sve drug govori o istom događaju pobedi dobra nad zlim i glumce nagradila dugotrajnim aplauzom.

Pozorište „Boško Buha“, koje je sinonim teatra za decu, prvi put učestvuje na zaječarskom festivalu, pa je to za glumački ansambl čast ali i odgovornost, ističe glumica Teodora Ristovski koja u predstavi igra Aždaju.

„To je preinspirativna uloga, jer je u pitanju bespolno biće sa problemom. Moj lik nema ljubav i zato je tako grub, krut i svirep. On krade princezu zato što mu treba društvo i želi da ima nekoga ali to, naravno, nije dobar način i zbog toga na kraju strada. Mislim da moj lik šalje divnu poruku da treba svi da se volimo i da nije važno koliko imamo para i da li idemo na letovanje već treba svi da se zagrlimo i da se volimo zauvek,“ rekla je Teodora Ristovski. Pored nje u predstavi još igraju: Milica Sužnjević, Marko Pavlović, Luka Sević, Stefan Jevtović, Miljan Prljeta i Aleksandar Marić.

Tokom petodnevnog trajanja festivala publika će biti u prilici da vidi još pet najboljih predstava a decu i ovogodišnje pozorišne produkcije. Večeras  „Zvonar bogorodičine crkve „Narodnog pozorišta Priština, u sredu 11. maja je predviđen dupli program. Od 14.00h, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Centra za kulturu iz Požarevca, a u Sali pozorišta u 19.00h „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš. U četvrtak je na programu „Kapetan Džon Piplfoks“ Kruševačkog pozorišta, a u petak će biti izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere ViktorovićĐurašković.

Najbolju predstavu fetivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Ana Bretšnajder, predsednik, Miloš Tanasković, član i Marija stanković , član. I ove godine biće proglašena najbolja predtava po zboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave ocenama od 1 do 10. Zaječarska predstava nije u konkurenciji za nagrade, pa će zadnje festivalske večeri  biti odigrana u čast nagrađenih.

U okviru pratećeg programa festivala u foajeu pozorišta otvoren je Sajam književnosti za decu na kome izlažu: 4 SE iz Beograda i Knjižara „Kaligraf“ iz Zaječara.

Translate »