Srpska lista saopštila je danas da se pokušajem neosnovanog hapšenja potpredsednika te stranke Milana Radoičića nastavlja progon političkih predstavnika Srba koje Priština ne može da kontroliše, i za koje, kako kažu, smatra da im stoje na putu pokoravanja Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

„Zarad istine naglašavamo da na osnovu informacija kojima raspolažemo zahtev za hapšenje gospodina Radoičića ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi izdavanje dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Oni navode da Radoičić nema nikakve poslovne veze u ovoj opštini, niti ikakve vikendice i druge nepokretnosti u njoj, kao i da Radoičić nikada nije bio u opštini Štrpce.

„Ipak, istina i činjenice ne vrede ništa kada su u pitanju sudski procesi kosovskih institucija pokrenuti protiv Srba, za šta postoje stotine primera. Pravilo po kome svuda u svetu postoji obaveza da tužilaštvo dokazuje krivicu nekog lica, na Kosovu i Metohiji za Srbe ne važi, mi moramo da dokazujemo svoju nevinost“, ukazuje Srpska lista.

Oni podsećaju da ovo nije prvi put da se na prelazima prema centralnoj Srbiji pojavljuju tajne prijave i nalozi za hapšenje Srba, posebno onih, kako kažu, koji su spremni da stanu u odbranu slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

„Svesni smo da je u poslednjih nekoliko nedelja pojačana aktivnost kosovskih institucija da sa političke scena uklone Srpsku listu kao bedem odbrane Srba, ali smo mi razumeli te poruke i takvo delovanje nas neće uplašiti i obeshrabriti u daljoj borbi za naš narod“, poručuju iz Srpske liste.

Petković: Novi udar na Srbe na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je pokušaj vlasti u Prištini da bez ikakvog valjanog dokaza i pravnog osnova uhapse Radoičića novi udar na Srbe Kosmetu.

To je, kako je naveo, i pokušaj slabljenja snage Srbije u Pokrajini i to baš uoči izbora 3. aprila.

„Nastavila se praksa Prištine da tajnim optužnicama pokuša da zastraši i izvrši dodatni pritisak na Srbe na KiM, ali im to neće poći za rukom“, poručio je Petković na Tviteru.

Oni su pozvali građane da ostanu uzdržani, da ne nasedaju na provokacije i nastave da zajedno sa Srpskom listom i Srbijom brane pravo na opstanak na ovim prostorima, iako su izazovi kako navode, „pred nama veliki i brojni, što nas ne sme uplašiti i pokolebati“.

Kosovska policija potvrdila je ranije danas da se potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, nakon što je pokušao da uđe na KiM preko administrativnog prelaza Brnjak, vratio u centralnu Srbiju.

Policija je navela da se Radojičić, dok su ga policijski službenici proveravali, vratio u centralnu Srbiju, preneli su prištinski mediji.

Portal Kalkso preneo je da se Radoičić nalazi na listi tužilaštva u Uroševcu, zbog slučaja „Brezovica“ i da su mu na Brnjaku ostala dokumenta.

Translate »