Potpredsednika Srpske liste širom južne pokrajine traže agenti britanskog MI-6, nemačkog BND-a i kosovske obaveštajne agencije ŠIK

Povratak potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića na Kosovo i Metohiju ozbiljno je uznemirio ekstremne Albance. Njegova snimljena poruka na video-klipu u maslinastozelenoj majici: „Tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači, jer odavde nazad nema. Živela Srbija”, uzdrmala je kosovske bezbedonosne službe, ali i njima sestrinske britansku MI-6 i nemačku BND. Radoičić nije nastupio kao biznismen, ali ni kao nepoznata ličnost. To je izjava vođe i poziv narodu da se ne brine. Da je on tu i da nema više progona Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ne razume kakvu je poruku Milan Radoičić hteo da pošalje time što je obavestio da se vratio u Leposavić, ističući da on živi na Kosovu i Metohiji i da kao građanin Srbije može da bira gde će da živi u svojoj zemlji. Pitao je da li bi da proteraju Radoičića s KiM ili on treba da živi negde drugo. „Manje vam smeta u Beogradu, više vam smeta u Leposaviću. Šta je smisao, morate da mi kažete, moram da razumem šta je to što želite da čujete od mene. Meni je svejedno, može da bira gde će da živi i u Leposaviću, Mitrovici, Beogradu, Novom Sadu, gde god hoće može da živi, to je njegova privatna stvar. Građanin Srbije je, sutra može da dođe u Ivanjicu, gde god hoće”, dodao je Vučić.

Upravo odluka da se vrati kući u Leposavić je razlog zašto su se zapadni agenti i njihovi saradnici poslednjih mesec dana rastrčali po pokrajini da pronađu potpredsednika Srpske liste. Cilj je da pokušaju da ga pridobiju, ali ako ne uspeju, onda da ga uhapse, navodno zbog krivičnih dela u vezi s Brezovicom. U akciju pronalaska Radoičića krenuli su i takozvani spavači jedne moćne zapadne službe koja tradicionalno ima duboke korene u ovom delu Evrope, za koje postoji sumnja da su početkom godine organizovali i sproveli napade na policiju u severnom delu Kosova. Ti napadi su, kako su počeli, vrlo brzo i bez ozbiljnog razloga prestali.

Koliko je raširena paranoja u ovim krugovima svedoči i da su policiji prijavili da su potpredsednika SL u isto vreme videli u Uroševcu, Prizrenu i Podujevu. Da su u strahu velike oči svedoči i to što su neki članovi ekstremnog pokreta Samoopredeljenje tvrdili na društvenim mrežama da su primetili Milana Radoičića kako opušteno pije kafu u centru Prištine, dok su drugi uveravali da su ga videli u istoj majici kako u kafani blizu američke baze „Bondstil” navodno razgovara s oficirima Kfora.

Da se nešto događa na Kosovu, svedoči i to što je recimo premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti produžio radni odmor u Grčkoj, dok su oficiri u bezbednosnom sektoru pojačali svoje obezbeđenje. Do promena je došlo i među zapadnim diplomatama koje pokušavaju najpre na lep način da dođu do informacije gde se nalazi Milan Radoičić. Za to vreme tužilac osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku izjavio je da policija ima nalog da uhapsi Radoičića ukoliko bude pronađen na teritoriji Kosova. Maljoku je kazao da je poternica za Radoičićem u vezi sa slučajem „Brezovica” i dalje na snazi.

Međutim, postavlja se pitanje i ko bi, ukoliko bi se navodno saznalo gde se funkcioner SL nalazi, njega pokušao da uhapsi. Naime, prema našim saznanjima, gotovo trećina pripadnika specijalnih policijskih jedinica nije više zainteresovana da ide na sever pokrajine. Posle ranijih odlazaka u severnu Kosovsku Mitrovicu gotovo svaki peti pripadnik specijalnih policijskih snaga je prijavio da ima psihičke probleme jer ima strah da se neće vratiti kući živ.

Zanimljivo je da su u svojim „ispovestima” psiholozima, koje su pod oznakom „strogo poverljivo” završile u kosovskom ministarstvu policije, navodili upravo strah od osobe koja je u kriznim situacijama još 2010. godine pomagala kada su Srbi organizovali barikade koje su bile ozbiljan trn u oku Prištini. To je još jedan od pokazatelja da oni zaziru od Milana Radoičića i naši obaveštajni podaci govore da je ime koje su najčešće spominjali kada su upadali na sever Kosova bilo njegovo. Najčešće pitanje je bilo „gde je on”, „da li se tu nalazi”, „da li je u šumi”, da li sprema akcije protiv pripadnika Rosu koji su zbog prepreka na putu morali da na brisanom prostoru pešače i po nekoliko kilometara. Tu se upravo uvukao strah u kosti, jer su tada bili kao „glineni golubovi”, da je neko hteo da ih napadne.

Dodatni problem za Prištinu je i što je Radoičić ušao na KiM, i to legalno, ali oni za svoje medije navode da je ušao na nelegalan način. To dovodi do ozbiljnih sukoba unutar tog sistema jer se svi pitaju kako je Milan Radoičić ušao na KiM kada se to brani direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću.

Jedan britanski operativac koji je savetnik kosovske obaveštajne službe ŠIK smislio je način kako da na prevaru uhapse Milana Radoičića. Naime, prema našim saznanjima, početkom jula su planirali da na Brezovici organizuju sastanak na kome bi bili predstavnici Prištine i gde bi „razgovarali o mogućnosti saradnje i povlačenja optužnica”. Do sastanka nije došlo jer su srpske bezbednosne strukture od svojih ljudi iz ŠIK-a saznale da se britanskim predlogom garantuje dolazak i razgovor, ali ne i bezbedan odlazak Radoičića. Božidar Spasić, bivši operativac SDB-a, kaže da oglašavanje Radoičića da se nalazi na KiM nije bila interesantna činjenica samo za nas već i za Albance na okupiranoj teritoriji Kosmeta, da su za njega ozbiljno zainteresovane i zapadne obaveštajne službe i dodaje da je tako zato što ga optužuju da je čovek Aleksandra Vučića.

„Smatra se da se Radoičić vratio da bi ojačao srpsku poziciju na okupiranoj teritoriji pred planirane mere koje je najavio Kurti, a u vezi s registarskim tablicama i osvajanjem severa Kosova. Zapadni bezbednjaci su targetirali Radoičića i, po mojim informacijama, u toku je lov na čoveka s ciljem da ga pridobiju ili privedu. Sve to je smišljeno u prištinskoj kuhinji, u kojoj svoju ulogu imaju i SAD, Britanci i Nemci”, kaže Spasić i dodaje da bi zbog intenzivne potrage Radoičiću možda bilo najbolje da se, nakratko, vrati u centralnu Srbiju.

Srpska lista: mi smo legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda sa više od 90 odsto podrške

Srpska lista je saopštila juče da je više nego žalosno čime se pojedini mediji u Prištini služe, pa i izmišljanjem izvora, samo da bi oblatili tu stranku, koja je legitiman predstavnik srpskog naroda na KiM, sa više od 90 odsto podrške građana. Srpska lista tako je reagovala na pisanje pojedinih kosovskih medija, koji su preneli izjavu neimenovanog visokog zvaničnika SAD u kojoj je „podsetio SL da je njen potpredsednik Milan Radoičić na crnoj listi SAD”. „Više je nego žalosno čime se služe pojedini mediji u Prištini koji u želji da oblate Srpsku listu izmišljaju navodne, neimenovane ili, bolje reći, nepostojeće izvore koji navodno upozoravaju našu partiju”, navode u Srpskoj listi, prenela je srpska novinska agencija SIA.

Na sve te, kažu, smešne laži i izmišljotine, odgovaraju da Srpska lista ima svoje organe i predstavnike koji svakodnevno imaju kontakte s međunarodnim predstavnicima, imenom i prezimenom, a ne izmišljene kao mediji u Prištini. „I niko nikakvo upozorenje nije poslao našoj stranci, niti ima razloga da to čini, jer smo mi legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda sa više od 90 odsto podrške”, poručuju iz Srpske liste. Takođe, Srpska lista poziva i medije u Beogradu da, kako kažu, zadrže nivo profesionalnosti i ne prenose kvazivesti koje se sastoje od izmišljotina, laži i neimenovanih, odnosno nepostojećih izvora.

Translate »