Školska 2021/22. godina za učenike svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Bora počeće po prvom modelu realizacije nastave, što podrazumeva:

neposrednu nastavu u školi, za sve učenike bez deljenja u školi, gde će učenici nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada je na manjoj udaljenosti od đaka od 1,5 metara, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok će nastava u narednom periodu biti organizovana u skladu sa epidemiološkom situacijom u gradu.Inače, u opciji su, pored gore navedenog modela nastave, još dva modela o kojima će se odlučivati ukrštanjem parametara o broju vakcinisanih, broju testiranih i zaraženih u jedinicama lokalne samouprave.

Drugi model je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu. Razlika u odnosu na prošlogodiši model za srednje škole jeste da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da, ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju, delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava. Od prvog do četvrtog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena, a model semafora crvena, žuta i zelena zona određivaće se na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba. Kada je reč o predškolskim ustanovama preporuke su date ranije i deca neće nositi maske, kao i vakcinisani vaspitači, objavljeno je na sajtu grada Bora.

 

Ostavite komentar