Broj obolelih raste i hitno je potrebno uzimanje četvrte doze, dva meseca od zaraze ili pet meseci od prethodne vakcinacije, bez čekanja „novih” cepiva, kaže ovaj virusolog.

Porast broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji trajaće dugo, sigurno nedeljama, mišljenja je dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, dodajući da je uzrok tome to što su omikron sojevi BA-4 i BA-5, koji su i kod nas, kao i u Evropi, dominantni, mnogo zarazniji od onih ranijih.

– Drugi razlog širenja korone je to što su ove subvarijante omikrona takve građe da uspevaju da zaraze i one koji su stekli imunitet preležanom bolešću ili vakcinacijom. Dobro je što oni koji su primili tri ili četiri doze vakcine prođu samo sa gušoboljom i eventualno temperaturom od 38 stepeni, ali bez hospitalizacije. Ne treba zaboravljati da može da se dogodi da i sadašnji sojevi budu fatalni po nekog ko ima dvadesetak godina jer svi smo mi različiti i kao što imamo drugačiju boju očiju, kose, ili krvnu grupu, tako ima ljudi koji imaju genetske predispozicije za neke vrste bolesti, pa i koronu – upozorava Šekler.

U primanju kombinacije vakcina različitih proizvođača leži zaštita od svih sojeva koje nam je doneo ili će tek doneti virus korona, smatra Šekler. On prvenstveno misli na mešavinu vakcina koje će biti napravljene za nekoliko sojeva pomenutog virusa, a budući da zasad imamo samo one namenjene za suzbijanje vuhanske varijante korone, dr Šekler savetuje da i njih iskombinujemo i redovno primamo na pet meseci ili dva meseca nakon preležane bolesti. Naglašava da je i sam zaštićen kombinacijom četiri doze kineske i ruske vakcine, a da ih valja menjati jer svaka ima prednosti i mane, odnosno delove imuniteta koje slabije i jače stimuliše. Naglašava da u veterini već šezdesetak godina koriste vakcine protiv virusa korona i da njihovim kombinovanjem uspevaju da spreče uginuća životinja.

Šekler ističe da je istovremeno veoma rezervisan prema ideji da se prave vakcine za svaki novi soj korone jer smatra da je nemoguće takvom imunizacijom pratiti virus koji mutira. Dovoljno ih je, kaže, napraviti samo za nekoliko sojeva i onda kombinovati kako bi populaciji pružile zaštitu od kovida 19.

– Na osnovu iskustva iz veterine prvi sam rekao da treba kombinovati vakcine. Napadali su me u početku, a onda su i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije rekli da to može biti korisno. Čak je i sam tvorac „Fajzerove” vakcine to potvrdio. Ovo naglašavam jer mi se trenutno javljaju mnogi trostruko vakcinisani, pa sada zaraženi omikronom, da pitaju da li i kada da prime novu dozu. I da li da čekaju vakcinu namenjenu za omikron soj. Nipošto ne treba čekati. Dok ona stigne, omikron će možda smeniti nova varijanta korone, zato savetujem kombinaciju postojećih i eventualno novih vakcina za omikron soj. Broj obolelih raste i hitno je potrebno uzimanje četvrte doze dva meseca od zaraze ili pet od prethodne vakcinacije, bez čekanja „novih” vakcina jer su postojeće odradile posao i sa 63 odsto vakcinisanog stanovništva na planeti izvukle zdravstveni sistem iz početnog kolapsa u koji su zapale zemlje poput Kine, Italije, Amerike. Vakcine pravljene za suzbijanje kineskog soja uspele su da obuzdaju pandemiju – objašnjava virusolog Šekler.

On se, kaže, vakcinisao „Sinofarmovom” vakcinom i „sputnjikom”. A tvrdnju da kineska vakcina odlično štiti od kovida 19 potvrđuje statistikom i navodi da Kina ima oko milijardu i po stanovnika, oko 250.000 zaraženih od početka pandemije, a umrlih manje od 5.300, a zaštitila ih je „Sinofarmova” vakcina. To je, kaže, mnogo bolja statistika od Srbije, koja ima oko sedam miliona stanovnika, ukupno više od dva miliona zaraženih i više od 16.000 umrlih.

– Bez obzira na strogo sprovođenje mera, disciplinu pojedinaca i države, Kina ne bi imala takve rezultate da „Sinofarmova” vakcina nije dobra. Ali i one od drugih proizvođača završavaju posao i štite od težih simptoma korone. Zaštitno dejstvo vakcina je u odličnom istraživačkom radu dokazala epidemiolog prof. dr Snežana Medić sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, analizom nekoliko stotina hiljada zaraženih u Srbiji, u kojoj je dala statističke podatke po svim naučnim postulatima. Pomagale su joj kolege iz Amerike i Grčke i nedvosmisleno je dokazala da je mogućnost dolaska do bolničkog zbrinjavanja i smrti kod vakcinisanih protiv korone nekoliko desetina puta manja – naglašava Šekler.

Naglašava da svaka priča o štetnosti vakcina, sem pred naučno dokazanim podacima, gubi smisao i u praksi, kada pogledamo, na primer, sportiste koji su u jeku pandemije na Olimpijadi u Tokiju bili 85 odsto vakcinisani protiv kovida 19.

– Njih 15 odsto nije primilo vakcine jer je došlo iz afričkih zemalja koje ih nemaju. Ostali su pod dejstvom vakcina obarali rekorde, bez ikakvih tegoba. I o kakvoj štetnosti vakcina onda deo javnosti govori? Drugi primer je vrhunska košarkaška NBA liga, koja je usvojila interno pravilo da svi njihovi sportisti moraju primiti vakcine protiv kovida 19. Koliko vidim, ništa ne fali vakcinisanom Srbinu Nikoli Jokiću, koji je poslednje dve godine proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige i zarađuje 250 miliona dolara po sezoni. Nije tačno da se vrhunski sportisti ne vakcinišu protiv korone, već su oni dokaz da se uz imunizaciju postižu rekordi bez ikakvih posledica. I da vakcine samo donose korist i zaštitu, zato ko nije primio četvrtu dozu neka požuri po nju, jer korona ponovo puni bolnice u Srbiji – ističe Milanko Šekler.

Translate »