Načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić uhapšen je zbog zloupotrebe službenog položaja sa još dve osobe, a kako pišu beogradski mediji, sporna su tri slučaja u kojima je službenicima MUP nalagao određena (ne)postupanja.

Malešić je priveden zbog trgovine uticajem, a o okolnostima zbog kojih je hapšen još uvek se nije oglasio MUP Srbije.

Ipak, kako pišu beogradski mediji, Malešić se sumnjiči za nekoliko stvari. Navodno, zatražio je od jednog od šefova policije u Nišu da elimiše jednu prijavu za nasilje u porodici. Takođe, tražio je i da se skine jedno lice sa liste osoba na kojima se vrši pojačani nadzor.

Reč je o akciji koja je u policijskih krugovima poznatija kao „Nik“, a odnosi se na spisak osoba koje se nalaze pod pojačanim nadzorom. Prema prvim informacijama, radi se o D. K., koji je uhapšen sa Malešićem.

Takođe, pod lupom je zbog sumnje da je opstruisao istagu vezanu za pucnjavu prilikom rođenja deteta vlasnika jedne novosadske firme. Sektor unutrašnje kontrole je po prijavi opstruisao istragu i ispostavilo se da nije po zahtevu tužilaštva dostavio tražene podatke vezane za slavlje prilikom koga je bila pucnjava.

O svemu se oglasilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal, čije saopštenje prenosimo u celosti.

„Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka noćas su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Sektor unutrašnje kontrole uhapsili četiri lica i to: Slobodana Malešića, generala policije na radnom mestu načelnika PU u Novom Sadu, Ljubomira Stanišića, policijskog službenika PU u Prijepolju, Dragana Kovačevića, policijskog službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije, i Dženana Kujovića, privatnog preduzetnika i vlasnika više privrednih društava iz Prijepolja zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Ova organizovana kriminalna grupa se u periodu od sredine 2018. do danas udružila radi vršenja više krivičnih dela sa koruptivnim elementom.

Osumnjičeni Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti. Naime, osumnjičeni Malešić je od osumnjičenog Kujovića, primao obećanu i zahtevanu korist kako bi ostalim osumnjičenima policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja, a sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama. Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

Osumnjičeni Stanišić i Malešić primili su korist, i to: Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na reci Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, kao i novac na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana“, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Translate »