Ramazan Keskin, holandski državljanin, osumnjičen je za pranje novca za razne kartele, među kojima je i „kavački klan”. Uhapšen po nemačkoj poternici Ramazan Keskin, državljanin Holandije, osumnjičen za veze sa ozloglašenim crnogorskim „kavačkim klanom”, uhapšen je u Sankt Peterburgu, preneli su ruski mediji. Keskin se tereti za stvaranje međunarodne kriminalne organizacije i za njim je bila raspisana poternica na zahtev Nemačke.

Predstavnici suda u Sankt Peterburgu naveli su da nemačke vlasti Keskina optužuju za pranje novca za razne kartele, među kojima je i „kavački klan”, pišu tamošnji mediji. Veruje se da je on u legalne tokove prebacivao Zvicerov novac od prodaje kokaina, saznaje srpska novinska agencija SIA.

„Za svoj rad, Keskinovi saučesnici dobijali su od četiri do šest i po odsto iznosa transfera. Većina zločina počinjena je u Holandiji. Odatle je novac iznošen u gotovini ili je preko Nemačke dostavljan transferom u Tursku, Rusiju, Kolumbiju, Paragvaj i druge zemlje”, izvestili su ruski mediji. Naglasili su da je Keskin u vezi sa „kavčanima”, kriminalnom organizacijom na čijem je čelu Radoje Zvicer.

Prema podacima agencija za sprovođenje zakona u Nemačkoj, od 2017. do 2020. Keskinovi saučesnici oprali su više od 12 miliona evra. U Nemačkoj je raspisan evropski nalog za hapšenje Keskina, koji je i turski državljanin.

Priveden je na železničkoj stanici u Sankt Peterburgu. Njegovi advokati tražili su da bude pušten uz kauciju od milion rubalja. Branioci su tvrdili da radnje opisane u zahtevu za ekstradiciju ne potpadaju pod neko krivično delo predviđeno Krivičnim zakonikom Ruske Federacije. Pritvor mu je određen do sredine novembra, dok se ne reši pitanje ekstradicije.

Podsetimo, Srbija je još 2021. raspisala poternicu za Radojem Zvicerom, vođom „kavačkog klana” i šefom Veljka Belivuka. Istražni organi pokrenuli su istragu protiv Zvicera zbog sumnje da je naručio brojna ubistva na teritoriji Srbije. Pored naše zemlje, vođu „kavčana” potražuje i Crna Gora.

Poslednji put Zvicer je viđen krajem januara 2021. kada su Veljko Belivuk i Marko Miljković, otišli avionom za Tivat, gde ih je on dočekao. Boravili su na primorju nekoliko dana, a onda su se Miljković i Belivuk vratili avionom u Beograd, gde su ubrzo uhapšeni u sklopu istrage o ubistvima više osoba. Od tada se ništa više nije čulo o Radoju Zviceru i njegovom kretanju. Policija traga za njim, a veruje se da ga kriju trgovci drogom u Južnoj Americi.

Translate »