Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je saopštenje kao odgovor na američke sankcije!


„Paket sankcija koje je najavila američka administracija (već 101. po redu) koji pogađaju finansijski sektor proširenjem spiska osoba protiv kojih se uvode lična ograničenja, u skladu je sa stalnim pokušajima Vašingtona da promeni kurs Rusije.

Uprkos očiglednoj uzaludnosti napora koji su godinama ulagani da se ometa razvoj naše ekonomije, Sjedinjene Države ponovo se refleksno hvataju za restriktivne instrumente koji su neefikasni i kontraproduktivni sa stanovišta američkih interesa.

Rusija je dokazala da je, uz sve troškove sankcija, u stanju da minimizira štetu. Štaviše, pritisak sankcija nije u stanju da utiče na našu odlučnost da čvrsto branimo svoje interese.

Navodimo da u arsenalu američke spoljne politike, koja je zatočenik stereotipa unipolarnog sveta sa lažnim uverenjem da SAD i dalje imaju pravo i da mogu da nameću svoja pravila svetskog poretka svakome, nema ostala sredstva osim ucena, zastrašivanja i pretnji. Što se tiče svetskih sila, pre svega Rusije i drugih ključnih međunarodnih igrača, to ne funkcioniše. Neka „povike“ iz SAD prate njihovi sateliti i klijenti koji su potpuno izgubili nezavisnost. I otvoreni smo za diplomatiju zasnovanu na principima međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uvažavanja interesa jednih drugih.

Ne treba sumnjati da će sankcije dobiti snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali odmeren i osetljiv za američku stranu.“

Translate »