Amerika je nakon sramnog poraza u Avganistanu ponižena i razbijena gore nego nakon poraza u Vijetnamu, ona je sada nikad slabija i nije više vojno sposobna i ne može da vodi više operacija širom sveta istovremeno, sve dok traje njena operacija protiv Rusije na istoku Evrope i sučeljavanje sa Kinom na Dalekom istoku. Zato u pojedinim regionima koristi usluge svojih saveznika. U tom smislu treba posmatrati i najavu Velike Britanije da će pojačati vojni angažman u BiH.


London je produžena ruka Vašingtona

Pored Londona, kao zastupnici vašingtonskih geopolitičkih planova deluju i EU i Nemačka, objašnjava geopolitičar Srđan Perišić. Međutim, jedino je Velika Britanija u celoj toj grupi država, jedini iskreni saveznik Amerike. Otuda intenzivan britanski angažman na Balkanu, smatra on.

– Britanska politika je takva da ona realizuje vašingtonske interese, a oni su takvi da koliko god je moguće onemoguće Republiku Srpsku da uspešno sprovede proces vraćanja nadležnosti koja su nasilno oteta u poslednjih 26 godina – objašnjava on.

Simptomatično je što Britanija pojačanje vojnog angažovanja uvek najavljuje u izbornoj godini u BiH. Perišić podseća da se slično dogodilo i pred prošle izbore pre četiri godine, kada je London u Sarajevo poslao tim od četrdesetak vojnika-specijalista za informacioni rat.

Sada, situacija je malo drugačija u odnosu na 2018. godinu – britanski angažman na Balkanu je intenzivniji – Stjuart Pič je imenovan za specijalnog britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, a britanski parlamentarci pre desetak dana posetili su BiH. I svi oni, kaže Perišić, imaju istu funkciju – da vrše politički i psihološki pritisak na Republiku Srpsku. Međutim, dodaje naš sagovornik, u britanskoj politici nema realne snage.

– Britanija nema snage da ovde nameće rešenja, već je samo produžena ruka američke geopolitike, koja je onemogućena da deluje širom sveta jer je zaokupljena Rusijom – konstatuje Perišić.

Iz britanske najave proizilazi da se njihovi vojnici ne bi vraćali u sastav mirovnih snaga koje su još raspoređene u BiH (EUFOR), iz kojih su izašli kada su izašli i iz EU, već na drugi način. Jačanje vojnog angažmana bilo bi realizovano, ili preko NATO, ili putem bilateralnog sporazuma sa BiH.

Izlazak iz EU stavio je Britaniju u lakšu poziciju za delovanje u BiH, smatra Perišić, jer sada može da deluje prividno samostalno. Prividno, dodaje, zato što na taj način više država, odnosno saveza deluje na istom pravcu, a njihovim brojem pokazuju navodnu jačinu. To, međutim, govori o njihovoj nemoći da nametnu rešenja iz devedesetih godina.

Britanija nema dovoljno vojnika da bi ih poslala u BiH

Prema rečima novinara Siniše Ljepojevića, uopšte nije jasno zbog čega bi Britanija uopšte obnavljala vojno prisustvo u BiH. Tamo, kako kaže, nema rata niti će ga biti. Britanija bi mogla da poveća vojno prisustvo preko NATO. Međutim, i članice EUFOR-a su članice NATO, tako da i u tom segmentu postoje nejasnoće.

Sve to ukazuje da britanska inicijativa predstavlja propagandni potez i da nema veze sa stvarnošću, naglašava Ljepojević.

– Na osnovu prethodnih izjava ministarke spoljnih poslova Liz Tras, jasno je da je ovo poruka upućena Rusiji zbog toga što Zapad veruje da Rusija ima uticaja u BiH – kaže on.

Poseban problem je stanje političkih prilika u Velikoj Britaniji, ali i stanje u britanskoj vojsci, dodaje Ljepojević.

– Oružane snage Velike Britanije u ovom času imaju najmanji broj vojnika u poslednjih 200 godina. Sa kojim vojnicima oni misle da dođu u BiH i zašto? Šta to znači? Kažu da će da brane Bosnu. Od koga – pita se Ljepojević.

I tako mala armija rastegnuta je po svetskim meridijanima – Britanija je nedavno poslala trupe u Mali kako bi pomogla francuske mirovnjake u zemlji rastrzanoj građanskim ratom; u Estoniji ima stacionirano oko 4.000 vojnika, koliko ima i u Nemačkoj i bazama u Bahreinu i Omanu. I to je, prema Ljepojevićevom mišljenju, maksimum za malobrojnu britansku armiju.

– Britanija sada glumi svetsku silu i prikriva svoj unutrašnji haos. U političkoj Britaniji zaista je pravi haos i sada neko gata šta bi bilo dobro da se uradi. Inače, od toga, realno govoreći, nema ništa. To je čista propaganda – zaključuje Ljepojević.

Za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jačanje britanskog vojnog prisustva u BiH je neprihvatljivo.

– Smatram da je postojeći kontingent vojnika u sastavu misije Altea sasvim dovoljan i da BiH nema izazove koji bi zahtevali dodatne snage – naglasio je on.

Srpski član Predsedništva je dodao da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovde došli.

– Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom i to baš u izbornoj godini – istakao je Dodik.

Translate »