Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) analizira iskaz koji je Srđan Lalić, svedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka i ostalih članova njegove organizovane grupe, dao pred sudskim većem na poslednjem pretresu kada je govorio o ubistvima koja nisu obuhvaćena optužnicom protiv okrivljenih. Nakon toga, TOK će doneti odluku o daljem postupanju, odnosno da li će pokrenuti nove istrage protiv članova grupe.

Jedini u odnosu na koga je Lalić izneo optužbe, a neće se naći „na udaru” TOK-a je Radoje Zvicer, vođa crnogorskog „kavačkog” klana, s obzirom na to da on nije državljanin Srbije.

TOK je, radeći na predmetu protiv članova Belivukove grupe, došlo do velikog broja podataka i dokaza koji ukazuju na povezanost lica van Srbije sa ovom organizovanom kriminalnom grupom. Ono što predstavlja problem jeste to što postoji veliki broj krivičnih dela koja su izvršena u inostranstvu, a TOK nema mogućnosti da ih sve istražuje. Po zakonu, ovo tužilaštvo može da istražuje samo krivična dela koja su naši državljani počinili u inostranstvu, ali ne i ona koja su izvršili strani državljani u svojoj ili trećim državama.

Upravo za Zvicera, inače crnogorskog državljanina, svedok okrivljeni koji je priznao izvršenje krivičnih dela i govorio o nekima koji do sada nisu bili predmet istrage, u zamenu za kaznu zatvora od 18 godina, rekao je da je obezbedio pet miliona evra za svrgavanje političke vlasti u Srbiji i da se dovede neko ko bi radio u interesu klana. U tu svrhu, ispričao je Lalić na poslednjem glavnom pretresu, bila su sprovođena neka dela, poput pisanja transparenata i objava na društvenim mrežama.

Translate »