Brzom reakcijom vatrogasaca i hilandarskih monaha, sa tri vozila, požar je lokalizovan.

Na Svetoj Gori se zapalio skit Svetog Vasilija. Prema rečima upravnika zadužbine manastira Hilandara Milivoja Ranđića, gorela je kelija monaha koji je tu boravio. Brzom reakcijom vatrogasaca i hilandarskih monaha, sa tri vozila, požar je lokalizovan. Povređenih nije bilo, a na objektu nije pričinjena veća materijalna šteta.

Crkva iz 14. veka i ostaci dvora i kule kralja Milutina nisu bili ugroženi požarom. Reč je o utvrđenju Hrusije na obali, tri kilometra udaljenom od manastira Hilandara, koje, prema dugoročnom planu, treba da se obnovi.

Hrusija je mala, odvojena tvrđava na obali sa visokom kulom, na čijem je vrhu, dok nije srušena, bila kapela posvećena Svetom Spasitelju. Podignut je nakon što je hilandarski iguman Kirijak zatražio od kralja Milutina da obezbedi manastir sa mora zbog velike opasnosti od gusara.

U dvorištu utvrđenja Milutinov sin, kralj Stefan Dečanski, podigao je u trećoj deceniji 14. veka hram sa trodelnim oltarskim prostorom, jednom kupolom i pripratom.

Posvetio ga je Svetom Vasiliju, zbog čega se Hrusija od tada zove Sveti Vasilije. S obzirom da su uz hram i kulu izgrađene kelije u koje su se nastanili monasi, kula je danas skit manastira Hilandara. Skitovi su grupa kelija, koje se formiraju u okviru jednog manastira, a u kojima žive manja monaška bratstva.

Translate »