Protiv bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića i još devet osoba potvrđena je optužnica! Tužilaštvo ga tereti da je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata!


Rešenjem Višeg suda u Beogradu od 12. maja 2022. godine optužnica od 29. decembra 2021. godine bila je vraćena tužilaštvu na dopunu.

U najkraćem roku postupljeno je po nalogu suda i optužnica je danas ponovo podneta na odluku o potvrđivanju.

Hapšenje Jovičića

Optužnicom se Jovičić tereti dva krivična dela trgovina uticajem u saizvršilaštvu, a za isto krivično delo optuženi su i D.V. i V. Ć, kao i A.V, ZZ.L , S.H, M.DJ, T.D. i V.ZZ. M.L. se tereti optužnicom za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Nekadašnjeg predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, člana Srpske napredne stranke (SNS), tužilaštvo tereti da je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata.

Optužnica, na više od 100 strana, čije delove prenosi nedeljnik NIN, navodi da se to dešavalao od juna 2016. do novembra 2018, kada je građevinska inspekcija sa nadležnosti opštine prebačena na Grad Beograd.

Jovičić priveden sa lisicama na rukama

Kako je navedeno, optužnicu protiv Jovičića i još devet osoba podiglo je krajem decembra prošle godine Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, utvrđeno je da je formalno ispravna i poslata na odgovor optuženima i njihovim braniocima.

Jovičić je negirao krivicu, tvrdio je da nikad nije dao nalog da se nelegalni objekti zaštite od rušenja za primljeni novac ili bez novca.

Za navode načelnika Odeljenja za društvene delatnosti i zajedničke poslove Palilule Dražena Vujića, koji ga je teretio u svom iskazu, rekao je da su notorna laž, te da sa njim nije komunicirao u vezi s poslovima.

Vujić je izjavio da mu je Jovičić rekao da ga obaveštava kada se pojavi objekat nelegalne gradnje, da predsedniku opštine takva saznanja prenosio i da mu je Jovičić govorio da ode na neko mesto i preuzme kovertu, ali da nije znao šta je u kovertama.

Jovičića brani, između ostalih, advokat Vladimir Đukanović, funkcioner SNS i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe. Jovičić je bio ranije šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda.

Translate »