Svedok okrivljeni u postupku protiv članova grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na sudu je govorio i o likvidacijama koje se ne pominju u optužnici.

Srđan Lalić, svedok okrivljeni, na sudu je, osim o sedam ubistava, trgovini drogom, oružjem, otmicama i silovanju za šta se optužnicom terete pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, govorio i o još nekoliko ubistava, o likvidacijama koje nisu izvršene i pripremi atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

O događajima koji nisu obuhvaćeni optužnicom, Lalić je pričao vrlo detaljno i to na oba glavna pretresa na kojima je svedočio.

Zvanična informacija o tome da li će sve ono o čemu je Lalić govorio biti predmet istražitelja, još se ne saopštava.

Međutim, ako se u obzir uzme izjava tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića koji je ranije rekao da tužilaštvo istražuje još osam ubistava – tri dvostruke i dve „odvojene” likvidacije – može se zaključiti da će i ubistva o kojima je Lalić pričao, a nisu obuhvaćena dosadašnjim optužnicama, biti predmet istrage.

Tim pre, što je Lalić kao svedok okrivljeni bio dužan da govori istinu i da ništa od onoga što mu je poznato ne prećuti.

– Očekuje se da nadležno tužilaštvo, preko policije i drugih nadležnih službi, ispita navode svedoka okrivljenog. Njegov iskaz je od značaja za utvrđivanje činjenica u nekim drugim, nerešenim slučajevima, pa bi ove iskaze, svakako, trebalo ispitati – navodi naš sagovornik.

U sudnici je, dok je Lalić govorio o izvršenju krivičnih dela iz optužnice, ali i onima koja se u njoj ne navode, vladala izuzetno napeta atmosfera. Iako je branilac optuženog Marka Miljkovića, Vladimir Petrović, nekoliko puta okrivljenog prekidao u izlaganju i tražio od predsednice sudskog veća Vinke Berahe Nikićević da ga opomene da se drži samo optužnice, ona je Laliću dozvolila da nastavi. Čak je i Lalić, odgovarajući advokatu Petroviću, rekao da o događajima koji se ne spominju u optužnici, govori „zbog hronološkog sleda” i da bi se shvatilo kako je grupa funkcionisala i radila.

– Pusti ga Vlado neka priča sve što misli da treba – obratio se u jednom momentu optuženi Miljković svom braniocu.

A Lalić je govorio i niko ga u tome nije sprečavao, o tome kako je Radoje Zvicer, vođa crnogorskog „kavačkog klana” obezbedio pet miliona evra za svrgavanje političke vlasti u Srbiji i da se dovede neko ko bi radio u interesu klana. U tu svrhu, ispričao je Lalić pre dva dana na glavnom pretresu, bila su sprovođena neka dela, poput pisanja transparenata i objava na društvenim mrežama.

– Kao najveću pretnju videli su predsednika Vučića i to posle objave rata mafiji u čemu su se prepoznali. Kao krajnje rešenje, pominjali su atentat. Plan im je bio da se izazovu veliki neredi na ulicama posle prvog sledećeg pretresa. U slučaju da neko od nas bude uhapšen, trebalo je da se vrše diverzije po gradovima, pominjalo se postavljanje eksplozivnih naprava na javne površine i objekte – posvedočio je Lalić.

Samo pola časa pre nego što je otkrio planove o likvidaciji predsednika Srbije, svedok okrivljeni govorio je o ubistvu Alana Kožara, kao i Miloša Peruničića u Marbelji sredinom 2020. godine. Lalić je kazao da je ova likvidacija izvršena usred bela dana, nasred ulice. Peruničiću je, prema rečima svedoka okrivljenog, prišao muškarac obučen u mornarsko odelo i ispalio nekoliko hitaca u njega.

Ono što nije obuhvaćeno optužnicom, a o čemu je Lalić pričao je i ubistvo Ljubomira Lainovića, sina Branislava Lainovića Dugog ubijenog ispred hotela „Srbija” u Beogradu. Prema Lalićevim tvrdnjama, Lainović je ubijen na Kosovu, tako što je najpre pretučen, a zatim upucan u glavu.

– Lice mu je bilo naduveno, ležao je na travi, noge su mu bile savijene u rupi koja je bila iskopana u zemlji. Iznenadilo me je to jer je Lainović imao velike zasluge u grupi. Njegova majka je narednih meseci dolazila na stadion, raspitivala se o njemu… Miljković je naložio da se svi držimo iste priče, da je svojeglav, da je otišao da se nađe sa nekim prijateljem Aresom, koji je bio u Španiji i da ga je tu ’škaljarski klan’ oteo i likvidirao – izjavio je Lalić.

„Nasmejani koljač”, kako mediji nazivaju Lalića zbog fotografije na kojoj drži glavu jedne od žrtava i smeje se, govorio je i o ubistvu Mirka Kojića, koji je sa Belivukom i Miljkovićem bio optužen za likvidaciju Vlastimira Miloševića, na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta 2019. godine. Lalić je kazao da je njega, Marka i Miloša Budimira, Nemanju Đurića, Lazara Marinkovića, Nemanju Simića, Belivuk okupio na stadionu Partizana i saopštio im da je Kojić velika prepreka po njega, ali da može da bude i po sve zbog ubistva na šinama i nekih drugih likvidacija i da to mora da se reši. Kojić je, kako je Lalić naveo, ubijen u skrivenoj prostoriji kuće u Ritopeku.

– Miljković i Miloš Budimir su i rekli da su ga prvo davili produžnim kablom, ali da je kabl pukao. Miljković je kazao kako nije lako ubiti čoveka, pa je nastavio da ga davi ostatkom kabla i polomio mu je vrat. Ispričali su mi da je sečenje Kojićevog tela sekirom i skalpelom trajalo šest sati, da su ga posle samleli i ostatke bacili u reku – izjavio je Lalić.

Detaljno je svedok okrivljeni govorio i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće 1. novembra 2019. i Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini.

Marković je, tvrdio je Lalić pred sudskim većem, ubijen zato što je oko sebe okupio grupu navijača Partizana i to je mogao da bude problem. Rekao je da je za Markovićevu likvidaciju angažovan Lainović, koji je za izvršenje dela koristo „škodu superb” braće Budimir, kao i da ga je Miloš Budimir posle odvezao u štek stan. Dva dana kasnije, naveo je Lalić, Marko Budimir je pozvao neke mlađe momke da unište to vozilo i oružje iz kog je pucano u Markovića. Kao egzekutore Dedovića i Stamatovića u grčkoj prestonici, svedok okrivljeni imenovao je Ljubomira Lainovića i Brašnjovića, čije ime nije kazao.

Lalić je pričao i o ubistvima Damira Hodžića i Adisa Spahića u Crnoj Gori koja su izvršena po nalogu Belivuka i Miljkovića.

Translate »