“Ne pada sneg da prekrije breg, već da svaka zverka pokaže trag” – ovom poslovicom možemo opisati način na koji je žuti tajkun Dragan Đilas iskoristio izgradnju Mosta na Adi za lično bogaćenje. Ipak, sve je izašlo na videlo, “zverka” je pokazala svoj trag!

Naime, gore pomenuti tajkun je, za vreme dok je bio gradonačelnik Beograda i harao istim, iznudio od izvođača radova reket u milionima evra prilikom izgradnje Mosta na Adi, a sve to proističe iz dokumentacije.

Strani državljanin, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman, a koji je obavljao odgovornu funkciju u jednoj od kompanija koje su gradile Most na Adi, pokazao nam je dokumente koji ukazuju na koruptivne aktivnosti prilikom izgradnje ovog mosta.

Ovaj biznismen iz inostranstva posvedočio nam je i da je lično učestvovao u razgovorima sa ljudima bliskim Draganu Đilasu koji su otvoreno tražili reket za izgradnju Mosta na Adi.
Upravo zato i ne čudi činjenica da je od projektovane cene mosta, koja je iznosila 118 miliona evra, konačna cifra bila veća od 400 miliona evra.

Samo u prvoj fazi gradnje mosta, pre nego što su mašine i počele da rade, Đilasovim ljudima je isplaćeno više od osam miliona evra i to na ime fiktivnih konsultantskih usluga.

Kako proističe iz svedočenja našeg sagovornika, ali i dokumentacije koju posedujemo, sam proces korupcije je tekao ovako: Most je gradio konzorcijum sastavljen od tri strane kompanije – austrijske “Poor technobau und umwelt aktiengesellschaft”, slovenačke “SCT Evropa” i nemačke “DSD”.

Nemci i Slovenci su na osnovu ugovora sa “Poorom” uplaćivali austrijskoj kompaniji novac za konsultantske usluge, a “Poor” je potom taj novac prebacivao na račun grčke kompanije “Seal commercials” S. A. čiji je vlasnik srpski državljanin.

– Prema mojim saznanjima, iza te grčke firme direktno je stajao Dragan Đilas. Novac koji su slovenačka i nemačka kompanija morale da prebace po osnovu konsultantskih usluga zapravo su bili usmeni nalozi Đilasa s obzirom na to da im je dodeljen posao izgradnje mosta – svedoči sagovornik koji je obavljao visoku funkciju u ovom konzorcijumu.

Strani državljanin koji je obavljao odgovornu funkciju u jednoj od tri kompanije u konzorcijumu dostavio nam je fakturu, Ugovor i izvod iz knjigovodstva, kojima dokazuje da je u postupku izgradnje Mosta na Adi, fiktivno, na ime konsultantskih usluga, grčkoj kompaniji isplaćeno 2.491.506 evra!

Pogledajte kako izgleda faktura za tu transakciju:

Takođe, naš sgovornik navodi da je ovo samo jedna transakcija, a da je firmi “Seal commercials” na osnovu fiktivnih računa isplaćeno ukupno oko osam miliona evra.

Translate »