Pre nego što je postao ono po čemu je danas poznat, slavni sajt je imao sasvim drugačiju svrhu.

Internet stranica za razmenu video-snimaka Jutjub na početku je bio predviđen za romantično upoznavanje parova, piše Hype TV.

Jutjub je pokrenut u februaru 2005. godine i osnivači Džavid Karim, Stiven Čen i Čed Harli su tada imali u potpunosti drugačiju viziju.

“Uvek smo mislili da ćemo stvoriti nešto što bi trebalo da prenosi video, ali zamišljali smo nešto mnogo praktičnije“, naveo je Čen.

U početku su nudili i 20 dolara ženama da postavljaju svoje snimke na Jutjub, ali se niko nije prijavio.

Čen, Karim i Harli bili su nakon toga primorani da usvoje drugačiju strategiju i da pokrenu stranicu na kojoj bi se, jednostavno, razmenjivali video-snimci.

Prvi zvanični snimak na Jutjubu je Karimov „Ja u zoološkom vrtu“ snimljen u San Dijegu gde je on prikazan ispred prostora sa slonovima 2005. godine.

Već sledeće godine trojica osnivača prodali su stranicu Guglu za 1,65 milijardi dolara.

Čen, Karim i Harli osnovali su Jutjub dok su bili zaposleni u kompaniji Pejpal, a prvo sedište im je bilo iznad picerije u San Mateu u Kaliforniji.

Njihova zamisao je bila da svi koji nisu stručni u kompjuterskim tehnikama mogu da koriste jednostavan interfejs, što bi omogućavalo objavu, postavljanje i pregled snimaka putem internetskih pretraživača.

Translate »