U foajeu zaječarskog pozorišta je održana promocija knjige „Vitez s kamerom I puškom – Dragiša M. Stojadinović“ autora Stevana Jovičića, dugogodišnjeg upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke. O knjizi sugovorili Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta,Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke I Božidar Marjanović,stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Dragiša Stojadinović bio je komita, ratnik ,političar, filmski snimatalj, šef Kinematografske sekcije srpske vojske, jedan od dragocenih ljudi sa istoka Srbije. Rođen je u Jasenici kod Negotina, a gimnaziju je učio u Zaječaru, pa je tako neraskidivo vezan za oba grada.Njegovo delo je veoma značajno, ali je bio nepravedno zaboravljen jer je bio komita, svedok o njemu nije objavljena knjiga 1999.godine, a potom I drugo, dopunjeno izdanje 2017 godine.Bio je kapetan, nosilac Karađorđeve zvezde sa mačevima, čovek koji je osnivač vojne filmske sekcije srpske vojske. Svi filmovi I fotografije koji I danas svedoče o epopeji srpskog naroda na Solunskom frontu su delo njega I njegovih kolega. Snimio je veliki broj dokumentarnih filmova između dva svetska rata među koji masu “Sahrana kralja Aleksandra Karađorđevića” i “27.mart”. Prvi je upotrebio film u propagandne svrhe,u toku izborne kampanje, bio je I narodni poslanik.

Značajan je I po tome što je bio jedna odučesnika komitske, četničke akcije početkom 20.veka u Makedoniji kada su se Srbi I Bugari borili za prevlast nad delovima umirućeg turskog carstva.Takođe, 17 godina je bio prvak Jugoslavije u streljaštvu, zbog čega ga je, kao najboljeg strelca, Apisan gažovao da obučava Gavrila Principa pred atentat na Franca Ferdinanda.

Delove iz knjige„Vitez s kamerom I puškom – Dragiša M. Stojadinović“na promociji su čitale glumice zaječarskog teatra Nataša Petrović I Marija Stanković.

 

Translate »