Učenici zaječarske Gimnazije 185 godina postojanja svoje škole obeležiće priređivanjem izložbe „Od Timoka do Njujorka“ o učeniku i profesoru zaječarske Gimnazije Milivoju S. Stanojeviću.

Milivoj Stanojević je rođen u Кoprivnici 1881. godine. Zaječarsku Gimnaziju je završio 1902. godine, a njen profesor je bio školske 1907/8. godine. Svoju karijeru nastavlja u Americi gde je stekao zvanje doktora filozofskih nauka na univerzitetu Кalifornija (The University of California, Berkeley), a kasnije i profesora na Departmanu za slavistiku na univerzitetu Кolumbija.

Ličnost koja je u američkim intelektualnim krugovima poznata kao esejista, saradnik mnogih časopisa, politički savetnik i koja je dala značajan doprinos u razvoju slavistike, sociologije i  književnosti. Međutim, sa njegovim radom, današnja srpska javnost nije mnogo upoznata (Tolstojeva teorija socijalne reforme; Ruska spoljna politika na istoku; Tolstojeva interpretacija novca i svojine; Jugosloveni u Sjedinjenim Američkim Državama; Rana jugoslovenska literatura; Moderna jugoslovenska literatura; Slovenski narodi juče i danas).

Učenici Gimnazije imali su priliku da u subotu 9.aprila  upoznaju potomka profesora Milivoja Stanojevića, Metjua Stivensona i sa njim razgovaraju i upotpune svoja istraživanja.

Translate »