Norveška će ukinuti skoro sve preostale restriktivne mere u borbi protiv koronavirusa pošto se procenjuje da, uprkos velikom broju slučajeva zaraze, rad zdravstvenih službi neće biti ugrožen, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gar Stere. Norveška je većinu zabrana zbog kovida-19 ukinula 1. februara, a neka će ostati na snazi jedino u arktičkom arhipelagu Svalbard. Nove mere su na snazi od danas.

„Pandemija koronavirusa više nije značajna zdravstvena pretnja većini nas. Omikron virus izaziva daleko manje ozbiljnu bolest, a mi smo dobro zaštićeni vakcinama. Ukidamo skoro sve mere”, rekao je norveški premijer.

Norvežani više neće morati da drže distancu od najmanje jedan metar, niti da nose zaštitnu masku na mestima gde je gužva, što znači da noćni klubovi i organizatori kulturnih i drugih javnih događaja mogu da nastave posao.

Takođe, zaražene osobe neće morati da se izoluju, već im se preporučuje da ostanu kod kuće četiri dana.Norveška je u decembru bila uvela delimični lokdaun, da bi sprečila širenje visoko zaraznog omikron soja virusa.

Translate »