U Radul begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Pesma na dar“ u okviru koga su predstavljeni  radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama. U nastavku Festivala održana je promocija negotinskih časopisa „Buktinja“ i „Bibliopis“ o kojima su govorili profesor srpske književnosti na Univerzitetu u Nišu, književni kritičar Goran Maksimović, kao i autori Saša Skalušević i Vlasta Mladenović. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Severne Makedonije Iskra Peneva, koja je govorila svoje stihove i predstavila prevode makedonskih i slovenačkih pesnika, čija je poezija objavljena u „Bibliopisu“. U okviru sinoćnjeg programa predstavljen je i portret pesnika Dejana Aleksića, jednog  od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, koji je osvojio mnogobrojne nagrade. Pored autora o njegovom stvaralaštvu govorili su Marjan Čakarević i Milorad Gavrilović.

Festival se nastavlja danas u OŠ „Desanka Maksimović“  gde će od 12.00h biti predstavljeni  radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca, , a od 18.00h u Radul –begovom konaku biće promovisan čaopis „Književne novine“. Sat kasnije biće promovisana antologija izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, a od 20.00h biće predstavljena knjiga „Autohipnoza“ autora Đorđa Despića.

Sutra od 17.00h u Radul-begovom konaku biće predstavljena knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina, od 18.00h je nastup učesnika prvih “Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 19.00h biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20.00h nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Translate »