UBIJENI crnogorski narko-diler Goran Vlaović (38), koji je označen kao osoba bliska „škaljarskom klanu“, prema podacima bezbednosnih službi regiona, jedan je od najbližih saradnika drugog crnogorskog narko-dilera, inače beogradskog Crnogorca Filipa Koraća rodom iz Berana, saznaje srpska novinska agencija SIA.

Operativne informacije govore da je njegovu smrt najverovatnije naručio vrh „kavačkog klana“, a da je ubica, kako se sumnja, unajmljen i plaćen!

Po svemu sudeći, Kragujevčanin Duško Tanasković (28), koji je osumnjičen da je ubio Vlaovića, nije ni znao koga treba da likvidira. Ovaj Hercegnovljanin nije napuštao Crnu Goru gotovo nikad. Ipak, nedavno je odlučio da sa devojkom Draganom Banić provede izvesno vreme u Hrvatskoj, na ostrvu Pag.

Foto: Printskrin

Trenutak likvidacije Vlaovića ispred kluba

Inače, Korać i njegova ekipa, kako se sumnja, imaju veliko uporište na teritoriji Hrvatske. Nedavno je i ovaj Beograđanin uhapšen u Zagrebu sa falisfikovanim ličnim dokumentima. Osuđen je uslovno, a potom je, prema informacijama nadležnih državnih organa iz Hrvatske prešao na teritoriju Crne Gore. Tamo se, pored ostalih, viđao i sa sada ubijenim Vlaovićem.

Filip Korać

Obojica, inače, kao i Luka Bojović, najbliži Koraćev saradnik, u poslovima su, prema operativnim podacima policije, povezani sa „škaljarskim klanom“ iz Kotora. U sukobu sa „kavčanima“ mnogi njihovi ljudi i saradnici su poubijani. Upućeni smatraju da je ovo nastavak krvavog rata između dva crnogorska klana.

– Tanasković je registrovani narkoman – kaže izvor MUP. – Pored toga, u evidencijama MUP Srbije zabeležen je kao neko ko je često hapšen zbog razbojništava i krađa. Za sada ne postoje konkretni dokazi da je član bilo koje kriminalne grupe, što ne znači da ga neko nije unajmio i platio.

Printscreen

Hrvatska policija na mestu zločina

Za ovim mladim Kragujevčaninom je i crnogorska policija raspisala poternicu. O tome se čulo tek sada kada je uhapšen zbog ubistva ispred lokala na plaži Zrće. Crnogorska policija ga je dovela u vezu sa ubistvom visokopozicioniranog člana „škaljarske ekipe“ Milićem Minjom Šakovićem u lokalu u Starom gradu u Budvi.

– On je sam u hrvatskoj policiji, posle hapšenja zbog ubistva na Pagu, ispričao da za njim traga crnogorska policija, jer ga sumnjiče za pomaganje egzekutoru Šakovića, ubijenog 17. juna pred prepunim budvanskim lokalom – navodi naš izvor. – Tvrdio je da nema veze sa ubistvom Šakovića. Takođe, ispričao je da je već bio u zatvoru i da ima psihičkih problema.

Tanasković je uhapšen u četvrtak ujutru, pošto je ispred noćnog kluba na plaži Katerelac u Kolanjskom Gajcu, oko šest sati, kako se sumnja, sačekao i prišao s leđa Vlaoviću i pucao mu u glavu iz pištolja marke „glok“. Počeo je da beži, a usput je odbacio i oružje kojim je počinio ubistvo. U policiji su rekli da je brzom i koordinisanom akcijom osumnjičeni za zločin sprečen da pobegne.

Obučen u beli kombinezon, Tanasković je juče u pratnji policajaca naoružanih dugim cevima priveden županijskom državnom tužiocu u Zadru, a posle saslušanja, sudija za istrage odredio mu je jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva. Njegov zastupnik, advokat Vinko Gulišija, potvrdio je da kvalifikacija zločina nije teško ubistvo, već obično ubistvo.

– On je izneo odbranu. Kakvu odbranu? Ćutanjem, i to je odbrana – rekao je advokat, dodajući da ne zna za informaciju da Tanaskovića traži i Crna Gora. – Moj klijent je u jako lošem stanju, psihički je loše, zato nije izneo odbranu. Sada je bitno da se urade veštačenja, a kad vidimo rezultate, onda ćemo videti kakvu ćemo odbranu izneti.

HRVATSKI PASOŠ ZA 10.000 EVRA

HRVATSKI stručnjaci za bezbednost upozoravaju da hrvatske službe, pre svega SOA, koja se bavi obaveštajnim radom, ne deluju dovoljno efikasno, što je omogućilo i da ubice slobodno šetaju i rade šta žele. Mnoga ubistva u kojima su učestvovale kriminalne grupe iz regiona nisu ni do danas rasvetljena, poput onog kada je ubijen izdavač „Nacionala“ Ivo Pukanić.

Kriminolog Željko Cvrtila upozorava da mafijaši često koriste i lažne hrvatske pasoše, do kojih dođu za 10.000 evra. Pretpostavlja se da i crnogorski klanovi, koji su u međusobnom sukobi, šalju svoju „robu“, pre svega kokain, preko Hrvatske. Odgovara im što je Hrvatska u Evropskoj uniji, što im znatno olakšava prevoz narkotika do drugih evropskih zemalja.

Portali u Hrvatskoj preneli su da je porodica osumnjičenog, navodno, nudila jemstvo od 100.000 evra kako bi se Tanasković branio sa slobode, ali je sud u Zadru to odbio.

Hrvatski mediji su preneli i da je Tanasković policiji kazao da zna da za njim traga crnogorska policija, jer ga sumnjiče za pomaganje egzekutoru Šakovića, ali i da on nema veze s tim zločinom.

Tanasković je, navodno, otkrio i da je u zatvoru bio kao maloletnik, a da je odležao ukupno pet godina zbog razbojništva i imovinskih delikata. Upućeni veruju da će njegov branilac predložiti tužilaštvu da pribavi medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdilo da li boluje od neke duševne bolesti, koja bi isključivala njegovu krivičnu odgovornost, odnosno da bi se utvrdilo da li je bio uračunljiv u vreme ubistva Vlaovića.

Ukoliko bude osuđen, Tanaskoviću preti kazna zatvora od deset do pedeset godina.

ŽRTVE UBIJANE PRED SVEDOCIMA

ZA ubijenog Vlaovića mediji navode da je zbog straha od likvidacije samo jednom godišnje napuštao Crnu Goru, kao i da je pored sebe uvek imao obezbeđenje. Sumnja se da je Tanasković imao saučesnika i pomagača iz same Hrvatske, koji mu je pokazao metu i bio mu logistika.

U ovom trenutku nije poznato kojim dokazima raspolaže Crna Gora, kada je raspisala poternicu za njim i povezala ga sa ubistvom Šakovića. Nije jasno da li ga sumnjiče kao direktnog izvršioca ili nekog ko je pomagao u zločinu. Obe ove likvidacije istaknutih „škaljaraca“ odigrale su se gotovo po istovetnom scenariju. Žrtve su ubijene na javnom mestu, pred brojnim svedocima, u restoranu, odnosno ispred noćnog kluba.

Oba zločina su zabeležile i sigurnosne kamere. Počinilac, ili više njih, osećali su se više nego sigurno, pucali su bez straha i bojazni da će biti uhvaćeni.

Translate »