Sajam zapošljavanja, koji je 12. maja organizovala Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru u Ustanovi sportski centar „Bobana Momčilović Veličković“, posetilo je oko 700 tražilaca zaposlenja.Na sajmu su učestvovala 23 poslodavca koji su iskazali potrebe za više od 450 radnika.Tražili su se inženjeri i tehničari rudarske, mašinske, metalurške,  elektro i saobraćajne struke. Posao su mogli da nađu mehaničari, bravari, zavarivači, monteri, rudari, geobušači, mineri, vozači C i D kategorije, rukovaoci građevinskim mašinama, građevinski radnici, stolari, kao i pravnici, administrativni radnici, kuvari, trgovci, gerontodomaćice,  nekvalifikovani radnici i dr. Najveće interesovanje vladalo je za zapošljavanje u rudarskim kompanijama  „Serbia Zijin Copper doo Bor“, i „Serbia Zijin Mining doo Bor“, kao i podizvođačkim kineskim kompanijama, koje su tokom sajma iskazale i najveću potražnju za radnicima oglasivši ukupno 269 radnih mesta.

Zamenik generalnog direktora za ljudske resurse kompanije „Serbia Zijin Mining doo Bor“ Yan Minghui objasnio je da je početkom prošle godine ta kompanija imala 200 zaposlenih, da sada broji oko 800 radnika i da se do kraja godine očekuje da će ih biti više od 1000. 

Kako je naglasila Mirjana Popadić, rukovodilac sektora za ljudske resurse u „Serbia Zijin Copper doo Bor“, ta kompanija planira da, u skladu sa očekivanim rastom proizvodnje, u narednom periodu zaposli još 200 do 300 novih radnika.

Sajam je otvorio gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je rekao  da je od 2018. godine broj nezaposlenih na evidenciji NSZ u tom gradu smanjen za oko 1300 ljudi i istakao. „Kada se udruži država sa privredom i lokalna samouprava, kao i sistem NSZ, onda možemo zajedno da stvaramo bolje uslove za život i rad naših sugrađana“.

Translate »