Lider Srpske desnice i kandidat za predsednika Srbije Miša Vacić obišao je Sombor gde je ispred Prihvatnog centra za migrante „Sombor“ poručio da će ukoliko pobedi na izborima imati „nultu toleranciju prema svima koji ilegalno prelaze granicu Srbije“.
– Verujem da su većina onih koji prolaze kroz Srbiju normalni porodični ljudi, ali stotinu puta smo videli da među njima ima i silovatelja, ubica, terorista i drugih kriminalaca. Bezbednost građana Srbije mora biti na prvom mestu. U potpunosti bi sprečio ulazak nelegalnih migranta, sankcionisao one koji pređu granicu nelegalno. Srbija ima svoje ambasade i konzulate u svim susednim zemljama i svako može zatražiti ulazak u Srbiju, azil u Srbiji ili tranzit kroz Srbiju po uslovima predviđenim zakonom – objasno je Vacić.

On je pred kapijama migrantskog prihvatnog centra rekao da zakoni koji važe za građane Srbije moraju važiti i za sve koji u Srbiju dolaze.

– Kada se Miša Vacić ili bilo koji državljanin Srbije vraća iz iniostranstva u zemlju, granicu mora da pređe na graničnom prelazu, da pokaže pasoš, da policija izvrši proveru identiteta, da li je reč o osobi za kojom se traga, a zbog pandemije da se priloži dodatna dokumentacija poput testa, sertifikata itd. Kada Miša Vacić ili bilo koji drugi državljanin Srbije pozove u posetu nekoga iz inostranstva, a ja sam nedavno bio domaćin gošći iz Zambije, mora za tu osobu da pošalje pozivno pismo, da se plati osiguranje, kupi avionska karta i dobije viza, ako je reč o zemlji za koju imamo vizni režim. Takođe policija mora da izvrši proveru utvrdi da li su razlozi posete istiniti. Reč je o proceduri koja može trajati i mesec dana. Ako državljanin Srbije ili neko koga je u Srbiju pozvao državljanin Srbije proba da pređe granicu bez dokumenta biće zaustavlje, ako je pređe van graničnog prelaza biće uhapšen i kažnjen zatvorskom ili novčanom kaznom – objasnio je Vacić i upitao zbog čega srpska policija vrši diskriminaciju državlja Srbije i stranaca koji legalno prelaze granicu.

– Ako  je meni kao državljaninu Srbije potrebno sve to da ispunim da bi se vratio u zemlju sa službenog puta ili odmora, kako je potpuno nepoznatim ljudima, državljanima dalekih zemalja, bez ikakvih dokumenata i dokaza o identitetu dozvoljeno da u Srbiju ulaze kad i gde hoće bez ikave sankcije. Ovo predstavlja nedopustivu dikriminaciju građana Srbije, ali i stranaca koji žele legalno da posete Srbiju – rekao je on.

On je objasnio da je svaka zemlja, prema međunarodnom pravu, dužna da primi izbeglice koje beže iz ratne zone i kojima je život ugrožen ali da, u Makedoniji i Bugarskoj, iz kojih nelegalni migratni ulaze u Srbiju, nije rat i nikome tamo život nije ugrožen.

– Oni su bezbedni onog momenta kada iz Avganistana, Iraka, Sirije ili druge zemlje stupe na tlo Turske ili bilo koje druge zemlje i ne postoji obeveza Srbije da ih primi. Ako postanem predsednik, Srbija će voditi politiku nulte tolerancije prema nelegalnim prelascima granice, zakon će biti primenjen u potpunosti, a prekršioci kažnjavani. Ovo neće zaustaviti ilegalne migrante na putu ka EU već će ih samo skrenuti van rute koja vodi kroz Srbiju. Bezbednost građana Srbije i sprečavanje diskriminacije građana Srbije je moj prioritet – rekao je Vacić u Somboru.

Vacić je prošetao centralnim gradskim ulicama i razgovarao sa građanima o problelima koje imaju.

Translate »