Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata rekli su danas posle sastanka sa resornom ministarkom Darijom Kisić da je dogovoreno da niko neće dobiti otkaz niti treba da potpisuje bilo šta do socijalnog programa, koji će, prema njihovim rečima, najverovatnije biti naredne sedmice, kao i da će prekinuti okupljanja.


Razgovor s ministarkom je ocenio pozitivnim i istakao da su dobili uveravanje od države da će učiniti sve da pomognu radnicima.
„Dogovorili smo se da do socijalnog programa prekidamo okupljanja, ako ne budemo programom zadovoljni, tražićemo da se to promeni i bićemo na ulicama“, rekao je Milojević novinarima.

Predsednik štrajkačkog odbora i zamenik predsednika sindikata u Fijat plastik Zoran Miljković ponovio je da se neće dozvoliti da radnici dobiju otkaze i optužio menadžment da je četiri godine nanosio štetu Fijatu.

Miljković je poručio i da niko nema ništa protiv da radnici Fijata prihvate ponudu u inostranstvu ili da uzmu otpremninu koja će biti donesena u tom socijalnom programu.

On je rekao i da radnici u Fijat plastiku mogu da budu spokojni, jer su dok traje generalni štrajk zaštićeni i bez potisa reprezentativnog sindikata ne mogu da ih proglase za tehnološki višak niti otpuste.

Radnici Fijata su poručili da je najbitnije što su sa ministarkom privrede i ministarkom za rad dogovorili da neće biti nasilnih otkaza.

„Ako nam ne obezbede posao, onda na minimialcu do 2024., pa onda kreće električni model i krećemo da radimo u punom kapacitetu… To su naši zahtevi i oni moraju biti ispunjeni ili ćemo sami da se izborimo za to“, rekli su radnici Fijata i dodali da je atmosfera na sastanku sa ministarkom Kisić bila „izuzetno korektna“.

Radnici Fijata su u petak protestovali u Kragujevcu sa zahtevom da menadžment kompanije izađe pred zaposlene sa konkretnim informacijama o programima za odlazak iz firme ili rad u inostranstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će država pomoći radnicima Fijata, a gostujući na TV Prva Vučić je na pitanje šta će se dešavati sa radnicima Fijata koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije da napuste fabriku ili odu da rade u inostranstvo, rekao da je Stelantis privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima.

Translate »