Srbija je daleko ispod svetskog proseka po procentu vakcinisanih protiv koronavirusa i zato će se suočiti s većom stopom novozaraženih u odnosu na Evropu, izjavio je danas virusolog Milanko Šekler.

Navodeći da je u Srbiji vakcinisano oko 47,5 odsto populacije a da je svetski prosek oko 63 odsto, Šekler je upozorio da će iz tog razloga i novi epidemijski talas trajati u Srbiji nekoliko nedelja duže nego u većini evropskih zemalja.

„Mi smo ispod svetskog proseka po procentu vakcinisanih. Od evropskih zemalja od nas su samo gori Bugari, Rumuni i Slovaci. Suočićemo se sa većim brojem obolelih od kovid 19 u odnosu na ostatak Evrope zato što imamo manji procenat vakcinisanih i zato što je prošlo godinu dana za veliki deo populacije koji je primi treću dozu”, rekao je Šekler, prenosi srpska novinska agencija SIA.

On je naveo da evropske zemlje nisu reagovale na povećanje broja novozaražnih uvođenjem dodatnih mera ali i dodao da je to posledica činjenice da je u tim državama vakcinisano više od 80 odsto stanovništva, prenosi SIA.

„Za nas će da važe druga pravila. Mi ne razumemo, nećemo da shvatimo da je razlog zašto oni ne uvode dodatne mere taj da imaju ogroman procenat vakcinisanih, u Portugalu i Španiji oko 80 odsto što je skoro duplo više u odnosu na naših 47,5 odsto. Znači, mi smo u duplo težoj situaciji od njih”, naveo je virusolog.

Translate »