Zabrinutost epidemiologa, ali i dalje – leto bez maski!

Grčka je zatečena novim porastom slučajeva kovida 19 od čak 10.000 slučajeva u jednom danu. Samo dve nedelje posle ukidanja svih ograničenja, posebno nošenja maski u zatvorenom prostoru, novi talas korone je opet stigao preteći da pokvari opušteno uživanje u letu.

Iako je reč o najvećem broju zaraženih od aprila, epidemiolozi smatraju da nema razloga za paniku jer je tendencija porasta slučajeva kovida 19 prisutna u celoj Evropi.

„Reč je o evropskom trendu, pojavi koju nazivamo ’sistematskim rastom’, što znači da se u ovom trenutku ne planira vraćanje antikovid mera”, kaže ministar zdravlja Tansis Plevris objašnjavajući da je reč o blažoj formi i da porast broja zaraženih, koji uglavnom ne završavaju u bolnicama, ne predstavlja pritisak za zdravstveni sistem.

Sve dok je tako, a 110 najtežih pacijenata su na respiratorima, nema razloga za paniku, mada, kako je rekao ministar, nema nikakve garancije da broj obolelih neće rasti i da se situacija neće promeniti do jeseni.

Uostalom, kad je grčka vlada donela odluku da se od maja i pred početak turističke sezone mere lagano ukidaju, a da 1. juna nestanu sve zabrane, naciji je stavljeno do znanja da je to odluka koja će važiti do početka septembra. Dakle, kad odu turisti ponovo će se analizirati stanje i zavisno od epidemiološke slike preduzimati potrebne mere.

U intervjuu za TV Skaj, ministar Plevris i pored svih uveravanja da nema razloga za brigu, kako su prokomentarisali voditelji, nije mogao da sakrije zabrinutost. Na pitanje da li je zabrinjavajući podatak da je broj zaraženih već sada na Mikonosu 37 odsto veći nego prošle nedelje, na Santoriniju 27 procenata i da se te cifre, kako leto odmiče, neće smanjivati, Tanasis Plevris tvrdi da je to normalna pojava. Virus se širi jer su se ljudi opustili, skinuli maske, veliki broj turista je bez ikakvih ograničenja ušao u zemlju. Uteha je da je to blaga forma kovida 19 i da tek treba videti šta će doneti jesen.

Merenje sastava otpadnih voda trenutno pokazuje povećano prisustvo virusa, posebno u solunskoj regiji. Najveći broj zaraženih je u atinskoj regiji, gde ih dnevno ima 3.000 do 4.000. Praktično, od aprila broj kovid pacijenata je bio visok, između 3.000 i 5.000 dnevno, ali na to nije obraćana posebna pažnja. Sada taj broj raste jer su aerodrom i pirejska luka prepuni turista koji stižu, maske u avionima nisu obavezne, nose se samo u salonima na trajektima, u gradskom prevozu i taksiju.

Translate »