Pritvoren penzionisani diplomata Radomir Sekulović. – Posle proteranih ruskih diplomata zabrana ulaska u Crnu Goru za 28 stranaca

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore Vukas Radonjić saopštio je juče da su dve osobe uhapšene zbog sumnje da su počinile krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža.

Radonjić je rekao da je na zahtev SDT, podnet na osnovu obaveštenja koje je prikupila i dostavila Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija izvršila pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. „Nakon pretresanja, dva lica su lišena slobode i protiv njih je policija podnela krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici”, rekao je Radonjić, javljaju podgorički mediji.

Kako je rekao, uviđaj zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža je u toku pred ODT, a zbog zaštite interesa postupka ne može da pruži više podataka.

„Vijesti” su prethodno objavile da se među crnogorskim državljanima koji su uhapšeni u Podgorici pod sumnjom da su radili za obaveštajnu službu Rusije nalazi i Radomir Sekulović, koji je bio portparol Ministarstva spoljnih poslova u vreme Državne Zajednice Srbije i Crne Gore.

Mediji navode da su uhapšeni penzionisani diplomata Radomir Sekulović i njegov kum Vladimir Belojević, koji je nakon saslušanja pušten na slobodu. Sekuloviću je određen pritvor od 72 sata, potvrdilo je tužilaštvo.

RTCG javlja, pozivajući se na svoje izvore, da se njih dvojica sumnjiče za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prilikom pretresa, u njihovim kućama navodno je pronađeno nekoliko komada oružja i municije.

U međuvremenu, MUP i ANB uskratili su boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su radili za strane službe, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore, javlja Beta. „Kroz operaciju koju je sprovela Agencija za nacionalnu bezbednost predmetna lica su indicirana kao nosioci malignog uticaja sprovedenog za interese stranih službi”, navodi se u saopštenju.

U informaciji dostavljenoj medijima nema podataka o tome iz koje države potiču proterani, niti je saopšten njihov identitet.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli pozdravio je odluku Crne Gore da protera šest službenika ruske ambasade zbog kršenja Bečke konvencije.

„Velika Britanija stoji uz Crnu Goru u preduzimanju ove akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednost od neprijateljskih ruskih aktivnosti”, naveo je Kleverli na „Tviteru”.

Translate »