Trenutni rejting SNS-a je, prema ovom istraživanju NSPM-a, 42,6 odsto, koalicije SPS-JS 9,4 odsto, dok 7,9 odsto ispitanika bi glasalo za opoziciju, ali nisu sigurni za koju opciju. Politička organizacija Srbija Centar Zdravka Ponoša, koja je formirana posle izbora, po ovom istraživanju može da računa na podršku od 5,9 odsto ispitanika, dok je “Novi DSS” na 6,1 odsto. Ovo govori da je Ponoš preoteo čak polovinu birača žutog tajkuna Dragana Đilasa!

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa je na 5,3 odsto prema ovom istraživanju u kom su posebno mereni rejtinzi stranaka koje su na prethodnim izborima bili u koalicija sa SSP. Demokratska stranka je na 1,7 odsto podrške prema ovom istraživanju, a Narodna stranka Vuka Jeremića na 1,5 odsto, dok je PSG Pavla Grbovića na 1,4 odsto. Stranke desnice koje su ušle u parlament, Dveri i Zavetnici imaju iznad 3 odsto, dok su Akcija Ćute Jovanovića i Zelenovića na 4,8 odsto.

Ovo istraživanje kaže da se postizborni stranački rejtinzi gotovo uopšte nisu bitno pomerili, navodi Đorđe Vukadinović u opširnoj analizi rezultata ovog istraživanja koja je objavljena u novom Nedeljniku.

“Uprkos Vučićevim najavama, a i silnom trudu nekih kolega da stvar prikažu drugačije – SNS je ostao bukvalno tamo gde je bio i u izbornoj noći, između 42 i 43 procenta”, navodi se u analizi ovih rezultata.

“Ovo istraživanje kaže da je Novi DSS u ovom postizbornom tromesečju imao tendenciju rasta (a što i ne čudi, s obzirom na to da su oni, odnosno Miloš Jovanović, uz jedan ili dva izuzetka, imali naglašeno pozitivan tretman i u ‘režimskim’ i u ‘opozicionim’ medijima). Kaže da su Zavetnici i Dveri stabilno iznad cenzusa. Kaže da su Zdravko Ponoš i njegova stranka kojoj još uvek malo ko ume da zapamti ime imali solidno političko lansiranje”, navodi Vukadinović.

Prema njemu, Narodna stranka je “izgleda, platila ceh predizbornim koalicionim kompromisima (oni bi rekli, “ucenama”), što joj je, doduše, donelo pojedinačno najviše poslaničkih mandata unutar koalicije, ali i ostavilo utisak svojevrsnog političkog kalkulantstva”.

Translate »