Ekstremne vrućine i suša sa kojima se Evropa suočava ovog leta uticaće na smanjeni prinos žitarica, što samo pogoršava prehrambenu krizu u svetlu situacije u Ukrajini i vesti da Rusija može smanjiti izvoz.
Premijera Francuske Elizabet Born je saopštila da se zemlja suočava sa „najvećom sušom ikad zabeleženom“. Kako je kazala, „to je tragedija za farmere“.
Francusku su do sad pogodila tri talasa izrazito visokih temperatura. Zbog toga je uveden režim štednje vode.

Prema rečima ministra poljoprivrede Marka Fesna, u posebno sušnim predelima Francuske prinos pšenice može biti smanjen za 20-30 odsto. Francuska izvozi svoju pšenicu u Afriku.

Ništa bolja situacija nije ni u Španiji. Prinosi žitarica padaju za 20 do 40 odsto, što će se verovatno odraziti na cene hleba.
Prognoza za žetvu u Kastilji i Leonu, žitnici Španije, iznosi oko pet miliona tona, što je za 20 odsto manje od prosečnog prinosa u poslednjih pet godina (6,3 miliona tona).
Sa druge strane, Sirija proizvodi veoma ograničenu količinu žita koje ne pokriva čak ni potrebe zemlje. Ove sezone se očekuje loša žetva zbog suše i zbog toga što su teroristi palili njive.
Damask pokriva potrebe za žitom uvozom iz Rusije. Nakon priznanja nezavisnosti LNR i DNR, Sirijci su počeli da kupuju žito i od njih. Damask mesečno kupuje oko 180 do 200 hiljada tona pšenice.
Ranije je ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev saopštio da Ministarstvo poljoprivrede predviđa ozbiljne rizike po svetsku prehrambenu bezbednost u tekućoj 2022-2023. poljoprivrednoj godini. Kako je istakao, zbog slabijeg roda pšenice u Rusiji, količine predviđene za izvoz mogu biti smanjene.
Evropska komisija je u julu objavila izveštaj u kome se navodi da postoji pretnja od smanjenog prinosa žita ove godine u Francuskoj, Rumuniji, Španiji, Portugalu, Italiji, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj zbog suše.
Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.

Translate »