Nakon svečanog otvaranja izvedena je premijera predstave zaječarskog teatra „Emilija Galoti“ Efraima Gotholda Lesinga, u adaptaciji Vuka Boškovića i režiji Tare Manić, koju je publika odlično prihvatila.

Dr Nenad Novaković je u susretu sa novinarima posle predstave naglasio da komad „Emilija Galoti“ koji je nastao pre francuske revolucije, večeras dok smo ga gledali, izgledao kao da je pisan preksinoć:

„ Tara je uspela da povuče tu liniju iz 18. veka na period 21. veka gde smo dobro razumeli sva sukobljavanja, sve ono što proističe iz sukoba generacija i prelaska jednog sistema u drugi. Ako bismo upotrebili taj neki savremeni termin, onda je ovo na najbolji način oslikalo tu tranziciju koju mi sada preživljavamo“

Rediteljka predstave Tara Manić smatra da u tekstu koji je pisan prošle godine kao i u tekstu koji je pisan pre nove ere postoji mnogo toga što je za čoveka zajedničko i univerzalno.:

„Svakako da je to vreme u kome je Lesing pisao i vreme u kome su živeli njegovi likovi mrtvo, prevaziđeno po tim postulatima više danas ne postoji, ali to ne znači da delovi pitanja koji su ispostavljeni pred Emiliju Galoti, ali i pred ostale likove nisu u nekim tragovima nekako pervertirano došli do današnjeg trenutka. Mislim da negde u tim dubljim nijansama teksta, ne u samom tom istorijskom kontekstu leži neka spona sa današnjim trenutkom koja je i dalje negde ostala značajna, nerešena, a negde na pogrešan način stavljena ili u prvi plan ili pod tepih“.

Mlada glumica Jelena Rajić nosila je glavnu ulogu na jedan zaista specifičan, dobar, razumljiv, nama razgovetan način:

„Ulogu Emilije Galoti doživela sam onako kako sam je i predstavila. Još uvek nismo prevazišli nasilje nad ženama i zloupotrebu moći. To se jasno videlo na Emilijinom slučaju. Doživela sam je na tragičan način, što i jeste njen lik“.Predstave zaječarskog teatra nisu u konkurenciji za glavne nagrade, ali jesu u konkurenciji za „Zoranov brk“.

 „Zoranov brk“ za najboljeg glumca večeri dodeli glumcu Milošu Tanaskoviću za ulogu Hektora Gonzaga, kneza Gvastale.

Ostavite komentar