Nevenčani supružnici Nebojša Nikolov i Dragana Petrović su gotovo dve i po godine držali u ropskom položaju poznatog niškog kardiologa dr Jozefa Glasnovića (70)

Niš – U Višem sudu u Nišu, posle više održanih ročišta, veštačenja, saslušanja žrtve, okrivljenih i svedoka, završen je sudski proces koji je privukao izuzetnu pažnju ne samo srpske već i šire javnosti. Na kazne zatvora u trajanju od po 11 godina osuđeni su Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović (32), oboje iz Niša. Optužnica ih je teretila za krivično delo trgovine ljudima. Njih dvoje su skoro dve i po godine držali u ropskom položaju poznatog niškog kardiologa dr Jozefa Glasnovića (70).

Tokom višemesečne istrage i pred sudom je utvrđeno da su Nebojša Nikolov i Dragana Petrović gotovo čitavu deceniju ucenjivali, a u poslednje skoro dve i po godine držali dr Glasnovića zatočenog u ropstvu, od marta 2019. do hapšenja optuženih u leto 2021. godine. U ovom periodu dr Glasnović je bio pod njihovom kontrolom, primorali su ga da napusti svoju porodicu i da boravi u hodniku ili ispred zgrade u kojoj su živeli Nikolov i Petrovićeva. Povremeno bi mu dozvoljavali da prenoći u u njihovom automobilu. Svoju porodicu niški lekar mogao je da nakratko posećuje isključivo uz njihovo odobrenje, kada su održavana porodična slavlja.

Tokom ropstva, prim. dr Jozef Glasnović morao je da sve prihode – platu, potom penziju, kao i honorare koje je dobijao za rad u jednoj privatnoj klinici – do dinara daje Nebojši Nikolovu i Dragani Petrović. Uz to, ovo dvoje primoravali su ga da pozajmljuje novac od prijatelja i da im ga predaje. U ropskom položaju nevenčani supružnici su lekara držali pod pretnjom da će mu likvidirati suprugu i dve kćerke, kao i njega, da će baciti bombu na njihovu porodičnu kuću.

Više javno tužilaštvo u optužnici je tražilo maksimalnu kaznu od po 12 godina zatvora za Nikolova i Petrovićevu, ističući da nema olakšavajućih okolnosti. U obrazloženju presude Višeg suda naglašeno je da je „prilikom odmeravanja kazne uzet u obzir stepen krivice optuženih, ali i njihovo držanje posle izvršenog krivičnog dela”. Takođe je istaknuto, u delu u kojem se govori o otežavajućim okolnostima, „da su i Nebojša Nikolov i Dragana Petrović ispoljili direktan umišljaj jer su više od dve godine vršili delo protiv čovečnosti, koje je zaštićeno međunarodnim pravom i u kojem stoji da ni jedno živo biće ne sme biti predmet eksploatacije”.

U obrazloženju presude je naglašeno da je ovom paru „cela jedna porodica bila talac”, kao i da da će ovaj slučaj ropstva „ući u anale pravosuđa s obzirom na to da su optuženi od uglednog lekara u 21. veku napravili roba”. Kako je potvrđeno, ovakav slučaj je bez presedana u našoj zemlji.

Posle izricanja presude, branioci osuđenih, kojima je produžen pritvor, u kojem su od leta prošle godine, najavili su žalbe višim pravosudnim instancama.

Translate »