Iako je svih ovih godina uspevao da za javnost Srbije bude praktično čovek bez lica i neko ko najveći deo posla obavlja ispod radara, kontroverzni vlasnik Junajted grupe je na kraju ipak isteran na čistac i to kao prvi srpski evromilijarder. Nakon otkrića da Dragan Šolak poseduje bogatstvo od preko 1,45 milijarde evra i poraza koji je u tržišnoj utakmici pretrpeo od srpskog Telekoma, vlasnik Junajted grupe je najpre kupio engleskog premijerligaša Sautempton da bi nakon toga započeo intenzivnu kampanju sopstvenog brendiranja kao uspešnog poslovnog čoveka u rangu svetski najpoznatijih imena iz sveta biznisa.

Ono što je ostalo skriveno iza Šolakove medijske PR kampanje jeste način na koji je stekao bogatstvo kojim se sada razmeće na međunarodnoj sceni. A činjenice su neumoljive – Šolak je na biznis polju igrao prljavo i beskrupulozno, dok je daleko od očiju javnosti, gotovo neprimetno uvećao svoje lično bogatstvo do visina koje su i za svetsku praksu astronomske. O Srbiji da i ne govorimo.

I posao i uživanje

Dokumenti i saznanja pokazuju da je Šolakova imperija izgrađena na brojnim špekulativnim, kaubojskim, pa čak i kartelskim akcijama, kao i da i dalje beleži trend stalnog rasta. Broj firmi u kojima kontroverzni srpski milijarder ima otvoreno ili prikriveno vlasništvo iz dana u dan se uvećava. Basnoslovna vrednost njegove imovine svrstava Šolaka na mesto prvog domaćeg evromilijardera. Ovaj naturalizovani Kragujevčanin, inače poreklom Bosanac, svoje je bogatstvo stekao uglavnom pružanjem usluga kablovske televizije građanima Srbije i regiona. Međutim, pitanje na koje za sada nema odgovora glasi: koliko je Šolak do sada platio porez državi Srbiji za bogatstvo koje je stekao poslujući u našoj zemlji?

Tokom višemesečnog istraživanja i detaljnih provera svih dostupnih zvaničnih dokumenata, otkriveno je da, pored vlasničkog udela od 41 odsto u krovnoj kompaniji Junajted grupi, postoje tragovi da je Šolak u više od stotinu firmi bio ili je i dalje vlasnik određenog udela. Pored vlasništva u vrednim visokoprofitnim firmama, koje uživaju podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i svetski poznatih špekulativnih investicionih fondova, Šolak je ujedno i vlasnik velike pokretne i nepokretne imovine, čija vrednost iznosi nekoliko desetina miliona evra. U skupu dobara koje vlasnik Junajted grupe poseduje kao lično bogatstvo izdvajaju se luksuzna kuća na Ženevskom jezeru, vredna nekoliko desetina miliona evra, luksuzni putnički avioni i golf tereni širom sveta.

Firme u Srbiji

Šolak je u Srbiji stvarni vlasnik udela u privrednim društvima „Techhill Plaza“ i „Dansav Plaza“, koja se pretežno bave kupovinom i prodajom vlastitih nekretnina, te kompanije „Ali Invest“, koja se bavi iznajmljivanjem vlastitih ili rentiranih nekretnina i upravljanjem njima.

Pored toga, on ima udeo od 41 odsto u 21 kompaniji: United Group, Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB), Pantić Electronic Cable Television, Netlogic, Direct Media (navodno bivše firme Dragana Đilasa), Shoppster d.o.o. Beograd, Tako lako Shop, Fusion Communications, Big Print, Direct Media komunikacije, Media Point, Grand Slam Group, CAS Media, United Media Production, United Media Digital, Newsmax Adria, United Cloud, Absolut Solutions, Adria News, City Media plus-streaming ex Yu i TV kanal Ultra u likvidaciji. Udeo manji od 30 odsto Šolak ima u kompanijama Brainz (25,34 odsto) i Fortuna E Sports (27,02 odsto).

Razgranata ofšor mreža

Skrivanje stvarnog vlasništva i izbegavanje plaćanja poreza očigledno su specijalnost ovog manipulativnog biznismena. Jer Šolak je stvarni vlasnik i više kompanija osnovanih u ofšor zonama, koje se najčešće pojavljuju kao krajnji vlasnici u mreži njegovih firmi i vlasnici su dobiti na koju se u Srbiji ne plaća porez. Među njima su Gerrard Enterprises (Isle of Man), Gerrard MIP (Kajmanska Ostrva) i Gerrard Consultancy Service Limited (Britanska Devičanska Ostrva). Posredno, preko društva Gerrard Enterprises, Šolak je stvarni vlasnik kompanija Gerrard Aircraft (Austrija), Gerrard Aircraft Two (Austrija), Gerrard Estate Holdings (Isle of Man), Gerrard Investments (Isle of Man), Eligo Bled (Slovenija), Kraljevski Bled golf klub (Slovenija), Hiša Plus (Slovenija) i Hiša Plus (Srbija).

Većinske udele Dragan Šolak posredno ima i u sledećim društvima: Summer Parent (Luksemburg), EECF Istra (Luksemburg), Istra cement (Holandija), Hotel Valkane (Hrvatska), MAX City (Hrvatska), Valbonaša centar (Hrvatska), Kamp Banjole (Hrvatska), Istra VAL MAX nekretnine (Hrvatska), Golf klub Sava (Srbija)…

Preračunato u evre, ukupna vrednost imovine cele Junajted grupe je 3,28 milijardi evra. Prema zvaničnom finansijskom izveštaju kompanije za 2020. godinu, Grupa je u prethodnih 20 godina izvršila više od 100 akvizicija, dok je u poslednjih godinu dana ostvarila prihod od čak 793 miliona evra. Prema istom dokumentu, u suvlasničkoj strukturi u različitim procentima pojavljuju se fondovi BC Partners, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) koji je u međuvremenu svoj udeo prodao Šolaku, EBRD i menadžment, u kojem prednjači upravo dragan Šolak. Nakon kupovine udela KKR, Šolakov udeo u društvu Summer Parent (Luksemburg), kontrolnog društva Junajted grupe, porastao je sa 34 na 41 odsto. Shodno tome, vrednost Šolakove imovine koja potiče iz same Junajted grupe iznosi nešto više od 1,34 milijardi evra.

Milioni za hobi

Imovinu velike vrednosti Šolak poseduje i u Sloveniji, gde je za potrebe razvoja svog hobija kupio veoma vredne golf terene. Tako u slovenačkoj kompaniji Eligo Bled Šolakov deo iznosi 18,59 miliona, u Kraljevskom Bled golf klubu ima 1,1 milion, firmi Hiša Plus 5,9 miliona, dok u istoimenoj firmi registrovanoj u Srbiji ima tri miliona evra. Vlasnik Junajted grupe poseduje i Golf klub Sava u Srbiji, čija je stvarna vrednost daleko iznad nominalne knjigovodstvene koja iznosi svega 19.677 evra, od čega samom Šolaku pripada 13.774 evra. Golf terene nepoznate vrednosti vlasnik Junajted grupe poseduje i u Moravskim Toplicama i Beogradu.

Bogatstvo u vazduhu

U maniru svetskih milijardera koji se okružuju luksuzom, Šolak je vlasnik i nekoliko aviona. On lično poseduje letelice „falkon“ – „dasu falkon-2000LX“, registarske oznake YU-FSS, čija je vrednost 35 miliona evra, i „dasu falkon F-900XL“, registarske oznake T7-DGS, koja vredi 45 miliona evra. U vlasništvu Šolaka je i avion „cesna 560XL sitejšen XLS“, registarske oznake YU-SPC, koji vredi 7,2 miliona evra. Društvo Gerrard Enterprises založilo je 100 odsto udela u društvu Gerrard Aircraft iz Austrije za osiguranje kredita vrednog 8,5 miliona dolara banke Apple Bank for Savings kako bi finansiralo kupovinu pomenutog aviona.

UBEDLJIVO NAJBOGATIJI SRPSKI TAJKUN

Duplo teži od Miškovića i Kostića

U poređenju s najpoznatijim srpskim tajkunima, Dragan Šolak je daleko najbogatiji. Kao prvi domaći evromilijarder, vlasnik SBB i Junajted grupe ostavlja iza sebe i Miodraga Kostića, sa imetkom od oko 520 miliona evra (prema proceni magazina Forbs), i Miroslava Miškovića, čije je bogatstvo na vrhuncu moći procenjivano na oko 500 miliona evra neto vrednosti, kao i Petra Matijevića, „teškog“ 400 miliona evra, te Miliju Babovića, koga su mediji procenjivali na oko 306 miliona dolara.

Translate »