General Milorad Stupar je u emisiji “Hit tvit” istakao da je dvomandatni žuti diktator Boris Tadić nezakonito postavio kontroverznog hrvatskog oficira Zdravka Ponoša za generala, te da je srpska vojska u to vreme pripremana za ulazak u NATO i NATO misije, a ne za odbranu države!


„Radi se o partijskom vođenju kadra, samovolji tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića koji je mimo zakona postavljao Ponoša na dužnosti i unapređivao ga u više činove.U sistemu odbrane, u Vojsci, svako formacijsko mesto je definisano sa nekoliko elemenata – dužnošću, činom, položajnom grupom i školskom spremom. Kada se oficir postavi na određeno formacijsko mesto on po zakonu mora da provede da komanduje tom jedinicom, da dobije pozitivnu službenu ocenu, pa da bude unapređen u čin. To je regulisano Zakonom o Vojsci, svaki čin se kreće otprilike 3-6 godina. To je samo uslov, a on se može produžiti.   

– Primera radi, Zdravko Ponoš je unapređen u čin general-majora, niti je bio postavljen na tu dužnost, niti je imao školsku spremu , niti je imao službenu ocenu da je zadovoljio na toj dužnosti. Jednom samovoljom, protivzakonitom, predsednika države, a u to vreme predsednik države je bio Boris Tadić.  

– Ponoš nikada ne bi bio načelnik Generalštaba u srpskoj Vojsci da nije bilo Borisa Tadića! To je bila takozvana „Operacija Ćuran“ kojom je vojska Srbije SMANJENA ZA 60% BORBENE MOĆI. Borbena moć jedne vojske meri se po broju gotovih obučenih borbenih bataljona. Vojska Srbije je 1999. godine imala više od 400 gotovih bataljona za borbu, od tih 400 oni su sveli na 100 bataljona. Uništili su tehniku, smao da bi preveli jedinice ka NATO paktu. Oni su pravili vojsku za NATO misije, a ne za odbranu Srbije“ – rekao je Stupar.

Podsetimo, prvi komandant slavne 72. Specijalne brigade Milorad Stupar je govoreći o vremenu kada je Ponoš bio načelnih generalštaba, rekao da je Srbija imala peh što je tim sistemom 10 godina rukovodio Tadić i taj sistem urušio

Translate »