Kontroverzni bivši načelnik Generalštaba i privatni kandidat žutog tajkuna Dragana Đilasa na predsedničkim izborima Zdravko Ponoš pokušao je da špijunira nekadašnji vojni vrh Srbije sa Draganom Šutanovcem na čelu pomoću britansko-nemačkog uređaja pod nazivom „Fin Fišer”!

Radi se o vrsti kompjuterskog programa koji se označavaju kao „trojanski konji” jer se u jednoj naizgled bezopasnoj formi unosi u računar i mobilne uređaje, pa se lako prati razmena svih podataka. Srećom, namera Ponoša otkrivena je na vreme, a načelnik Generalštaba ubrzo je smenjen zbog pretnje po nacionalnu bezbednost.

ŽUTI LOPOVI GA SMENILI, A SAD MU PERU BIOGRAFIJU…

Da VBA ima sva saznanja o Ponoševom pokušaju prisluškivanja tadašnjeg vojnog vrha Srbije, potvrdio je Šutanovac na svom Tviter nalogu gde je naveo da je general mimo zakona hteo da prisvoji i instalira uređaj za tajno slušanje u GŠ, bez ikakvog pravnog osnova.

– A šta ako je sukob nastao kada je general mimo zakona hteo da prisvoji i instalira uređaj za tajno slušanje u GŠ, iako za to nije imao nikakav pravni osnov? O svemu postoje zapisnici i svedočanstva! Verujem da istraživački novinari mogu da istraže – naveo je Šutanovac. Prema njegovim rečima, iako VBA ima sva saznanja, a postoje i zapisnici, on nikada ne bi izlazio u javnost da predstavnici opozicije, poput Vladete Jankovića (u „Utisku nedelje” rekao da je Šutanovac minirao Ponoša), sada ne pokušavaju preko njegovih leđa da operu Ponoševu biografiju kako bi ga progurali na Andrićev venac.

– I sad bih ćutao da me ne pominju nekakvi neperspektivni oficiri u penziji ili kandidati za visoke funkcije. Sve što sam imao da kažem rekao sam na Savetu za nacionalnu bezbednost i nadao sam se da je ta priča završena, ali izgleda da nije – istakao je Šutanovac uz ocenu da je nakon tog skandala krenuo njegov sukob s Ponošem.

NATO POSLUŠNIK

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da je bitno istražiti za koga je Ponoš špijunirao.

– Nije on tek tako završio kurs NATO za više izvršioce, pa je bukvalno shvatio da treba da izvrši sve što gospoda iz NATO od njega traže. Verovatno traže i danas. Zato ide na konsultacije u strane ambasade, da ga podrže. I hoće, ali zbog svojih interesa. Teško vojsci kojoj bi on bio vrhovni komandant – navodi Karan.

Načelnik Generalštaba, ističe Karan, nema zakonska ovlašćenja da postavlja uređaje za prisluškivanje.

– Za to su ovlašćene službe bezbednosti koje za svaki konkretan slučaj moraju da imaju odobrenje nadležnog sudije. Mogao je to da radi samo nezakonito. Verovatno je to i pokušao, ali su VBA i VOA u nadležnosti ministra odbrane, a to je bio Šutanovac. Zato mu je taj slučaj i poznat i verovatno su od tada u sukobu i svađi. Šutanovac mu nije dozvolio da nezakonito prisluškuje oficire u Generalštabu. To Šutanovac pokušava da nam kaže. Zašto i koga je hteo da prisluškuje, to njih dvojica znaju, a mi možemo da pretpostavljamo kome je to bilo potrebno – kaže on.

Translate »