Ruske snage su zahvaljujući koncentrisanim artiljerijskih napadima na borbene položaje 95. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Mazanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici likvidirale preko 250 neonacista, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Prema njegovim rečima, neprijatelj trpi značajne gubitke, prenosi srpska novinska agencija SIA.
Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je svojim dejstvima u blizini Avdejevke potpuno onesposobila 37. bataljon 56. Motorizovane pešadijske brigade ukrajinskih snaga. Procenjuje se da su ljudski gubici premašili 60 odsto. Komanda operativno-taktičke grupe „Donjeck“ prebacila je ostatke bataljona u pozadinu radi reorganizacije.
Oružane snage Rusije su u napadima visokopreciznim oružjem na ljudstvo i vojnu tehniku 18. bataljona 35. brigade morske pešadije ukrajinske vojske u rejonima Bela Krinica i Veliko Artakovo likvidirale preko 80 neonacista, dok je više od 50 ranjeno.
Visokopreciznim oružjem uništena je i privremena baza stranih plaćenika u Harkovu i tom prilikom stradalo je preko 90 militanata.
U oblasti Posad-Pokrovsko u Nikolajevskoj oblasti u napadima vojne avijacije ruskih snaga na privremeno komandno mesto Prvog bataljona 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je preko 60 neonacista i uništeno 8 specijalnih vozila.
Portparol je dodao da operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija nastavljaju sa napadima na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.
Tokom prethodnog dana uništeno je: pet komandnih mesta ukrajinske vojske, tri skladišta raketno-artiljrijskog naoružanja i municije.
Ruska sredstva PVO su za protekla 24 časa uništila i deset ukrajinskih dronova, a pored toga, tri granate višecevnog raketnog sistema oborene su u vazduhu.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je ukupno: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.757 dronova, 366 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.340 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 800 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema, 3.312 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 4.938 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Translate »