Prošle godine grad Bor, pokrenuo je izradu projekta izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama holokausta.

Bilo je zadovoljstvo ugostiti predstavnike i članove delegacije Međunarodne unije za sećanje na Holokaust – IHRA, sa kojima smo razgovarali upravo o načinu očuvanja sećanja na žrtve ovog nemilog događaj”,izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić I dodao:

Grad Bor uvek mora ovakve teme da otvara i da bude ono što jeste, a to je grad 21 nacije, što pokazujemo iz dana u dan. Ovo je grad napretka, ali i sećanja na sve one koji su dali doprinos razvoju ovog grada kroz rudarstvo.

Zato je izgradnja Memorijalnog centra u Boru jedan od načina da očuvamo sećanje na sve koji su svoje živote dali za razvoj rudnika i našeg grada.

Nažalost, ponekad i sami zaboravimo šta je to što smo nasledili od nekih ljudi koji su ovde bili pre nas, zaboravimo ljude koji su dali svoje živote za razvoj rudnika i napredak države, a to su sećanja koja moramo uvek da potenciramo. Bor je Evropa u malom i takav će uvek biti dokle god budemo složni i ostavimo sve razlike po strani, jer kada smo ujedinjeni, kada smo svi zajedno, uvek možemo sve da postignemo”.

 

Translate »