Trojica advokata koji su u dosadašnjem toku postupka branili bivšu državnu sekretarku MUP-a Dijanu Hrkalović, otkazali su joj punomoćje dva dana pred najavljeni početak suđenja u sredu u Specijalnom sudu u Beogradu, povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Punomoćje su joj danas otkazali advokati Sead Spahović, Nenad Tasić i Ahmed Delimeđac, potvrdio je Tasić, ali nije želeo da komentariše razloge za ovaj potez.

Prema saznanjima agencije SIA, novi branilac bivše državne sekretarke MUP-a biće advokat Vladimir Đukanović, predsednik odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, a po toj funkciji i član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

Suđenje treba da počne u sredu pred Specijalnim sudom, ali s obzirom na promene advokata, očekuje se odlaganje radi pripreme odbrane i uvodnih reči.

S Hrkalovićkom će se na optuženičkoj klupi naći i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Hrkalovićka će na suđenje biti privedena iz Okružnog zatvora u Beogradu gde se nalazi od 24. decembra, dok će dvojica bivših policajaca doći u sud sa slobode, jer im pritvor nije određen.

Bivša sekretarka MUP-a nalazi se u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

Na početku suđenja Hrkalovićka i druga dvojica optuženih će se kratko izjasniti da li priznaju ili ne priznaju krivično delo, nakon čega će tužilac sudu predstaviti optužnicu i dokaze kojom ih potkrepljuje.

Nakon toga, uvodnu reč dobiće advokati optuženih, predstaviti svoje kontraargumente i dokaze, i predložiti svedoke.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi“, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja, prenosi SIA.

Translate »